Aitana Mas: “El sector de les cures és clau per a la societat actual i un jaciment d’ocupació de qualitat, amb valor afegit i no deslocalitzable”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat la necessitat de “reconèixer el sector de les cures com un jaciment d’ocupació de qualitat, amb valor afegit i no deslocalitzable, que és clau per a la societat actual i que serveix per al canvi de model econòmic”.

En aquest context, ha destacat l’acord aconseguit la setmana passada per la Generalitat amb les organitzacions sindicals i patronal “que suposa una millora del benestar laboral i salarial sense precedents per als treballadors i treballadores” amb què es posa en valor el Sistema Públic Valencià de serveis socials.

A això s’hi suma “l’increment d’un 33% per a les prestacions de cures a l’entorn habitual” per compensar l’augment de preus per la inflació, que permetrà que “les persones cuidadores percebin mensualment uns cent euros més”, ha afegit.

Aitana Mas ha realitzat aquestes declaracions durant la seva participació a la jornada organitzada per CCOO-PV per analitzar la implementació de la llei de dependència a la Comunitat Valenciana i posar en valor el sector de les cures.

La vicepresidenta ha advocat per no “romantitzar” el valor de les cures, ja que és “una funció social imprescindible per a la comunitat i que moltes vegades pot ser dura, desagradable i arriscada. Per això, ha de ser una tasca reconeguda amb drets i també econòmicament” i en què també cal tenir en compte la “perspectiva de gènere, ja que la gran majoria de persones cuidadores són dones”

“Segurament quan pensem en una professió de risc o que es necessiti exercir força força pensem en bombers, encofradors, etc, i ens oblidem de la tasca que exerceix una auxiliar en una residència de persones malaltes d’Alzheimer o una cuidadora d’atenció domiciliària d’una persona gran dependent”, ha apuntat.

Per això, ha assenyalat la necessitat que hi hagi un reconeixement cultural i simbòlic de les cures en una societat que “viu d’esquena a la criança, a la cura ia tot allò relacionat amb el sosteniment de la vida, una tasca que cal fer sota el prisma de la solidaritat generacional, la coresponsabilitat de gènere, l’enfortiment de llaços comunitaris i afectius i la proximitat”.

Així mateix, ha reivindicat també “el dret al temps, més enllà de les activitats econòmiques i laborals, per cuidar-nos’ i cuidar” amb mesures com l’ampliació dels permisos de naixement, la reducció de la jornada laboral amb el mateix salari, l’avançament de l’edat de jubilació o l’aprovació de nous drets, com ara dies remunerats per a la criança i cura de persones de l’entorn afectiu.

Atenció a la dependència

D’altra banda, la vicepresidenta ha realitzat un balanç de la “transformació històrica en el model d’atenció a les persones en situació de dependència” que ha experimentat la Comunitat Valencaina en els darrers anys i que ha permès “que deixem de ser una de les pitjors comunitats autònomes a liderar aquesta peça clau de l‟estat de benestar”.

En aquest sentit, ha destacat que el 2023 la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà “462 milions d’euros a les prestacions econòmiques de la dependència, el triple que el 2015, un esforç econòmic que permetrà atendre, malgrat el dèficit de finançament de l’Estat, a totes les persones amb dret reconegut a finals d’any, unes 135.000 beneficiàries”.

Entre les novetats previstes per al proper exercici ha destacat que es prioritzarà que les persones dependents “poguin continuar vivint a casa seva, amb ajuda professional si cal, com a mesura fonamental per garantir un envelliment actiu saludable i lluitar contra la soledat no desitjada”, per això passarà d’un pressupost de 31 milions el 2015 a 137 milions d’euros i s’ampliarà el temps d’atenció fins a un màxim de 70 hores.

A més, ha informat que el proper any està prevista la instal·lació de 50.000 terminals de teleassistència avançada que han estat adjudicades aquest any.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: