Aitana Mas destaca la sostenibilitat, la innovació, un nou model de mobilitat i la vertebració del territori com a pilars de futur per a la Comunitat Valenciana

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat la sostenibilitat, la innovació, la consolidació d’un nou model de mobilitat i la vertebració del territori com els pilars que han de sustentar el futur de la Comunitat Valenciana, i són les bases en què el Consell està treballant.

Aitana Mas ha participat a la jornada ‘Comunitat Valenciana. Cap al futur’ organitzada per Europa Press Comunitat Valenciana on s’aborden les claus de futur a través de sectors d’importància estratègica i social per a l’escena actual i de futur, com són el turisme, l’energia, la indústria o l’economia verda .

Per a la vicepresidenta, l’emergència climàtica “ha de deixar de ser una qüestió perifèrica o una qüestió més de la nostra agenda per passar a ocupar el lloc que li pertoca” ja que “la sostenibilitat és un dels pilars sobre els quals s’ha d’estructurar el futur immediat de la nostra economia i de la nostra societat i, per tant, és una qüestió que necessàriament hem d’abordar entre tots els actors socials”.

En aquest sentit, aposta per “intensificar la centralitat de les qüestions mediambientals, de les mesures de mitigació i adaptació a efectes del canvi climàtic o de l’ecofeminisme, a l’hora d’articular els nostres projectes presents, atès que són els que construiran el futur de les valencianes i els valencians”.

D’altra banda, ha destacat la innovació com “una altra de les millors aliades per a un futur, i des de Consell ja estem marcant la transició cap a un model productiu més sostenible”.

“En aquesta línia -ha indicat- les inversions relacionades a l’energia suposen un element central quant a les millores en eficiència energètica, en generació d’energia mitjançant fonts verdes o de la seva acumulació en bateries” per a això el Consell “ja ha activat els mecanismes per produir una empenta sense precedents dins del sector que ha començat a fructificar” a través de transferències, ajuts i facilitats per continuar potenciant aquestes inversions tant a nivell empresarial com a familiar, en col·laboració amb l’ecosistema empresarial.

Mas ha ressaltat que aquesta aposta per la innovació es posa de manifest amb el nomenament de València com a Capital Europea de la Innovació. A més, compta amb el reconeixement de la Comissió Europea, que en el darrer Regional Innovation Scoreboard “situa la Comunitat Valenciana entre les autonomies que més han millorat la posició del seu rendiment en innovació respecte de l’any 2014, passant a estar inclosa dins les regions europees “moderadament innovadores +”.

“Així mateix, -ha afegit- les dades de l’INE també recullen que els increments de la despesa en innovació empresarial dels últims anys al nostre territori han superat sense esforços la mitjana de l’Estat, i són líders fins i tot en el període 2017-19”.

Mobilitat i vertebració territorial

En matèria de mobilitat s’ha referit a l’esforç que ja s’està fent a moltes localitats de la Comunitat Valenciana per canviar cap a un model més sostenible amb què fer front a l’emergència climàtica, i ha posat com a exemple la ciutat de València, que compta amb “un model diferent, que és un dels factors que explica que aquest any 2022 hagi estat considerada per segon any consecutiu com la ciutat més saludable del món”.

També ha apostat pel desplegament de la xarxa ferroviària, tant des del punt de vista mediambiental com econòmic i de vertebració del territori com a prioritat a l’agenda de les institucions públiques, que “hem de duplicar els nostres esforços per tal que aquesta transformació sigui una realitat”.

Finalment ha assenyalat que la millora en la competitivitat i la prosperitat no és possible sense una vertebració del territori que tingui la capacitat de “permeabilitzar la totalitat de la societat valenciana”, a través de la desconcentració i la descentralització efectiva, de nord a sud , fent que les comarques que encara estan als antípodes del desenvolupament d’aquestes infraestructures es connecten amb la resta de pobles valencians, amb la resta de regions europees”.

En aquest àmbit, ha apuntat que el Corredor Mediterrani “és una condició necessària per propiciar les mateixes particularitats de desenvolupament que tenen altres territoris” pel que advocat per aquesta inversió, “fins al sud del nostre territori, perquè les comarques alacantines tinguin les oportunitats per desplegar tot el potencial que li és inherent”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: