Agricultura inverteix 5,5 milions en la modernització de 1.500 hectàrees de regadiu a la Ribera Alta per estalviar més de 3hm3 d’aigua a l’any

Les obres de modernització de regadiu, per valor de 5,5 milions d’euros que està executant la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica al territori gestionat per la Comunitat de Regants de Masalet (Ribera Alta) suposaran, entre altres millores substancials, l’estalvi anual de més de 3hm3 d’aigua a l’any -l’equivalent a el consum anual de 62. 267 persones- i la reducció anual de 120 tones de CO2 en emissions a l’atmosfera.

La superfície que es veurà afavorida per aquesta reconversió a reg localitzat, acompanyada per la introducció d’energia fotovoltaica, ascendeix a un total de 1.504 hectàrees, repartides entre els termes municipals de Carlet, l’Alcúdia i Guadassuar, mentre que el nombre de regants beneficiats per aquestes reformes supera els 2.400.

La consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, al costat de l’secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, i el director general d’Agricultura, Antoni Quintana, han visitat avui algunes de les infraestructures que s’estan construint, per conèixer de primera mà l’evolució d’uns treballs que podrien estar conclosos en la seva major part a la fi de l’any que ve.

La consellera Mollà destaca que “projectes d’aquesta envergadura acrediten l’aposta ferma, decideixi i contínua de la Generalitat per millorar l’eficiència hídrica i energètica dels nostres regadius perquè som conscients tant de la importància cabdal que tenen per a l’agricultura valenciana com de la necessitat de afermar la seva solidesa mitjançant el millor aprofitament possible dels recursos disponibles “.

Les obres per transformar l’actual sistema de subministrament d’aigua per gravetat ( “a manta”) en reg per degoteig a les zones ja esmentades inclouen també la instal·lació de dos parcs fotovoltaics amb una capacitat de 550 Kwp que permetran un estalvi de 480 Mwh anuals d’energia, fet que suposa una reducció de 120 tones anuals de CO2 a la petjada de carboni, que equival a 900 viatges d’avió entre València i Bilbao.

Sobre aquest aspecte, Roger Llanes ha assenyalat que “la qüestió mediambiental està plenament incorporada en l’estratègia que seguim en matèria de modernització de regadiu i, per això, la introducció d’energies renovables és una constant en tots els projectes que es duen a terme, una circumstància que demostra que si algú està veritablement compromès amb la cura i la preservació de l’entorn aquests són els agricultors i els regants “.

inversions milionàries

Les transformacions que s’estan escometent en la xarxa d’infraestructures hídriques dependents de la Comunitat de Regants de Masalet s’inscriuen en el marc de l’ambiciosa política de modernització de regadius que desenvolupa la Generalitat.

“Només aquest any -ha subratllat Mireia Mollà- comptem amb un pressupost de 20 milions d’euros que ens estan permetent realitzar 19 actuacions en matèria de millora de les infraestructures hídriques”. En aquest sentit, Roger Llanes ha recordat que “fa poc vam presentar l’Estratègia Valenciana de Regadius per al període 2020-2040, elaborada per la Conselleria d’Agricultura i que preveu inversions de 1.200 milions, perquè del que es tracta és de pensar a llarg termini i de dotar el sector de les eines que garanteixin el seu futur “.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: