Agricultura augmenta un 53% les aportacions a Agroseguro pel que fa a el pressupost de 2015

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha augmentat un 53% les aportacions a Agroseguro pel que fa a les de 2015. En els últims 6 anys la partida destinada a assegurar les explotacions agrícoles i ramaderes ha crescut 10 milions d’euros , passant de 18,6 a 28,5 milions d’euros.

Així ho ha expressat la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, en la signatura de el nou conveni, que substitueix el subscrit el 2003 amb Agroseguro, l’entitat que s’encarrega de la gestió de les assegurances agràries per compte i en nom de les entitats asseguradores, acte a què han assistit el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, i el president executiu d’Agroseguro, Ignacio Machetti.

Aquest any l’esforç pressupostari de la Conselleria manté la tendència ascendent amb un increment de l’17% respecte a l’exercici anterior.

Mireia Mollà ha destacat el compromís del seu departament que, un altre any més, converteix a la comunitat autònoma en què més aporta a Agroseguro. “L’objectiu d’aquesta aportació és contribuir a la viabilitat de les explotacions, de manera que l’increment de l’preu de la pòlissa no repercuteixi ni en les cobertures ni en la renda de les persones agricultores i ramaderes”, ha assenyalat la consellera.

Concretament, amb aquests fons propis es sufraga fins a en un 25% l’import que paguen els productors per la pòlissa. La subvenció consta d’una part fixa per a agricultors i ramaders, i d’una part addicional, que va dirigida a

reforçar aquells aspectes que es consideren prioritaris, com en el cas de les figures de qualitat, la producció ecològica i determinats cultius de secà, entre d’altres.

Mollà ha destacat que el nou conveni introdueix com a novetat una subvenció addicional, de l’15%, adreçada a totes aquelles persones de el sector agrari i ramader que pertanyin a una organització professional agrària.

Roger Llanes ha explicat que es tracta d’un reconeixement de la Conselleria a el paper de les organitzacions en la vertebració de el sector, per traslladar les seves inquietuds i reivindicacions i també per agrupar i implementar serveis comuns que redundin en benefici de l’productor agrari.

El president d’Agroseguro, per la seva banda, ha indicat que a la Comunitat Valenciana hi ha prop de 30.000 pòlisses i que s’ha aconseguit que els pagaments es facin amb més rapidesa ja que les indemnitzacions s’abonen 30 dies després del peritatge.

Machetti també s’ha referit a la incidència de el Canvi Climàtic que s’ha traduït ja “en un increment de fenòmens meteorològics extrems tal com demostra el registre de tempestes dels darrers 2 anys”.

Funcionament de l’conveni

El conveni regula les condicions de tramitació de la subvenció a les assegurances de la Generalitat a través d’Agroseguro, que es tradueixen en un descompte directe sobre la pòlissa per a l’assegurat.

El conveni regula les condicions en què es desenvolupa aquest sistema de funcionament: obligacions de cada part, terminis, documentació a enviar, controls a realitzar, etc. Tindrà una durada de quatre anys amb la possibilitat de prorrogar-lo per dos anys més.

Els assegurances agràries són un instrument que garanteix els ingressos dels productors agraris davant de qualsevol eventual inclemència meteorològica o risc excepcional que es presenti en el potencial productiu de les nostres explotacions, agrícoles i ramaderes.

Els assegurances agràries en xifres

El 2020 a la Comunitat Valenciana es van subscriure 29.025 pòlisses agrícoles, de les quals el 40% van correspondre a cítrics, que van aconseguir 166.583 hectàrees (77.000 hectàrees de cítrics) i un valor de l’capital assegurat de 1.091 milions d’euros.

Altres conreus rellevants, encara que amb xifres absolutes menors a les dels cítrics van ser la de l’caqui i el raïm de taula, tots dos amb un 80%, o la cirera, amb un 76%.

Al sector de la ramaderia, el 2020 es van subscriure 31.014 pòlisses, que van assegurar 27.019 animals i un capital per valor de 1.199 milions d’euros.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: