Afanias Castelló comença el curs amb el repte d’arribar a la societat castellonenca

Mentre totes les mirades se centren aquests dies en la tornada a l’escola, Afanias Castellón, la veterana associació que atén persones amb discapacitat intel·lectual, a través de recursos adaptats a cada circumstància, es marca aquest curs entre els seus reptes, el de donar-se a conèixer a la societat castellonenca.

Amb més de 360 ​​persones ateses a través dels seus diferents recursos, aquesta entitat ha aconseguit facilitar la vida de moltes famílies i promoure la millora de les persones usuàries, per això visibilitzar allò que això significa és clau per a la integració i normalització d’una societat diversa .

A més dels espais d’atenció permanent com el centre residencial o els habitatges tutelats, el centre de dia d’Afanias, els dos centres ocupacionals, un a Castelló i un altre a Penyeta Roja, o els dos centres de desenvolupament infantil i atenció primerenca (CDIAT) realitzen una excepcional tasca massa vegades desconeguda socialment. Per això, aquest curs, l’associació cercarà donar visibilitat a la quotidianitat extraordinària dels professionals que milloren el dia a dia d’aquestes persones.

Un centre de dia actiu que traspassa portes

El centre de dia d’Afanias Castellón disposa de 39 places cobertes amb usuaris amb diferents graus d’afecció quant a la seva discapacitat intel·lectual però el denominador comú del qual és entre altres coses l’estimulació de les seves capacitats i sobretot la millora de la seva qualitat de vida.

Entre els diferents professionals que els atenen diàriament, el fisioterapeuta d’aquest centre, Roberto Acevedo, apunta el que significa que “independentment de les seves capacitats comunicatives, de vegades amb un somriure –en alguns casos d’afeccions com a paràlisi cerebral- et puguin comunicar que estan feliços”.

Per això també les sortides i excursions que visibilitzen socialment les diferents realitats i les diferents formes de resposta a un mateix estímul també són claus en el procés de maduresa de la mateixa societat.

Tres habitatges per fomentar l’autonomia

Pel que fa als 21 residents que conviuen als tres habitatges tutelats que posseeix l’entitat, el repte d’aquest curs continua sent anar més enllà de consolidar aquesta autonomia en les tasques de la vida domèstica i integrar moltes de les accions de la vida quotidiana .

Un recurs clau que Afanias busca ampliar amb l?adquisició d?un quart habitatge que permeti enlairar-se a aquelles persones que podrien beneficiar-se del canvi de vida que suposa per a ells aquesta independència en termes d?integració.

Els centres ocupacionals, un enlairament laboral

Pel que fa als dos centres ocupacions d’Afànies, gairebé un centenar de persones hi aprenen i desenvolupen activitats laborals adaptades a les seves característiques. En concret, són 80 persones en un d’ells i 18 més al Centre ocupacional Afanias II.

I encara que la formació resulta clau, ensenyar a la societat, tant a través dels treballs i productes realitzats, com amb sortides que permetin als usuaris donar a conèixer en què consisteix la seva feina, són objectius que estan al full de ruta d’aquest curs.

Centres de desenvolupament infantil i atenció primerenca (CDIAT)

Finalment, quant a un dels recursos claus en termes d’atenció sanitària, mereixen una menció especial els dos centres de desenvolupament infantil i atenció primerenca (CDIAT), la tasca dels quals és clau en el futur de les prop de 200 famílies a qui presten atenció. Espais que ja han desenvolupat més d’una vegada projectes pioners a l’hora de coordinar recursos que després han estat adoptats fins i tot per altres institucions sanitàries.

Els CDIAT apliquen programes dissenyats i adaptats específicament a cada petit o petita que conjuguen els esforços titànics de les professionals amb la col·laboració i necessitat de mantenir la complicitat i col·laboració de les famílies per aconseguir els resultats.

Només l’any passat, l’atenció va poder arribar a 177 famílies amb què es manté un vincle constant malgrat altíssima especificitat de demanda aquest recurs.

Informació i Foto: Afanias Castellón

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: