Afanias Castelló atén 400 famílies malgrat seguir amb un finançament per sota dels costos de cada plaça

Afanias Castelló arrenca el curs escolar avalada pels resultats d’un exercici, el del 2022, en què va aconseguir mantenir tots els seus serveis i equilibrar el pressupost, atenent 400 persones usuàries i les seves famílies, malgrat les dificultats que suposa afrontar uns costos més alts amb un finançament que, en alguns aspectes, es manté estancat en estimacions econòmiques no revisades des de fa cinc anys, com és el transport.

Tot i això, en els diferents recursos assistencials de què disposa Afanias Castelló, el centre de dia, la residència, els pisos tutelats, els dos centres ocupacionals i els centres atenció primerenca (CDIAT), els professionals que conformen aquest gran equip han aconseguit mantenir les prestacions, optimitzant els recursos existents.

Un exemple és el reciclatge de materials per a creació de productes que s’elaboren als diferents tallers dels centres ocupacionals i que després es posen a la venda, com a incentiu per estimular el treball de les persones usuàries d’aquests centres i les actuacions realitzades en matèria d’eficiència energètica, aconseguint mantenir i fins i tot reduir en alguns casos el cost dels subministraments (electricitat i gas).

Persones ateses a cada centre el 2022 donant servei a les seves famílies:

Taula Descripció generada automàticament

Un pressupost equilibrat malgrat els pagaments tardans

Pel que fa a les xifres globals, l’associació ha aconseguit presentar uns comptes que a l’exercici 2022 han comptat amb un pressupost de 5.125.342,85 €.

No obstant això, i tenint en compte que d’aquest pressupost, una de les partides més importants és la de personal, -en total més de 140 professionals de diferents àmbits- i que la font d’ingressos més gran són les aportacions de la Generalitat a través de l’acció concertada, atès que l’associació amb prou feines compta amb 229 socis/es, una de les reivindicacions continua sent que l’administració responsable, en aquest cas l’autonòmica a través de l’actual Conselleria de Serveis Socials, ajusti les seves aportacions als costos reals de els serveis. És a dir, que l’aportació per cada plaça estigui actualitzada al seu valor real.

Com a exemple, una de les reivindicacions més flagrants és el que s’aporta per al transport que, com assenyala el president d’Afanias Castellón, Héctor Redó. “és el mateix que cobràvem el 2018, és a dir, vam percebre pel transport que dóna servei a les nostres persones usuàries, el mateix import que fa 5 anys malgrat l’enorme pujada dels carburants i tota l’actualització de preus”.

A tot això, se suma la forma de pagament que suposa que els serveis prestats es cobrin amb un termini superior als dos mesos després que l’Associació Afanias Castelló hagi prestat els serveis. Una possible solució a aquest problema seria que l’Administració es fes càrrec del pagament dels salaris de les persones treballadores directament, mitjançant la fórmula que es coneix com a pagament delegat que és la mateixa que ja s’està fent en altres sectors com l’educació concertada.

Afanias Castelló insisteix en les demandes davant la nova administració autonòmica

Pel que fa a les perspectives futures i en un any en què l’associació ha augmentat la seva visibilitat a la societat castellonenca participant en esdeveniments i reptes esportius, festivals o amb les seves aportacions fins i tot al ‘mon de la festa’ obsequiant amb els treballs que es realitzen des de els centres ocupacionals, Afanias Castellón segueix lluitant per la qualitat de vida de les persones que atén.

Des d’Afanias Castellón confiem en la sensibilitat mostrada per l’ara President, Carlos Mazón, i llavors candidat pel PP, quan es va asseure amb nosaltres a la cafeteria El Rinconet, al parc Rafalafena de Castelló, per escoltar què necessitàvem, així que esperem que porteu a terme les promeses. De la mateixa manera esperem continuar comptant amb la intermediació de l’actual delegada del Consell a Castelló, que sempre ha estat especialment vinculada a iniciatives solidàries i ha entès la situació dels qui per la situació tenen un risc més alt de vulnerabilitat”.

Informació i Foto: Comunicació Afanias Castellón

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: