PolíticaSanitat

Ximo Puig destaca que la Comunitat Valenciana es troba a l’avantguarda en el transport de material sanitari amb drones

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la Comunitat Valenciana es troba a l’avantguarda en el transport de material sanitari amb drones, després d’assistir a la presentació a Fira València d’el projecte d’ús de drones per a transport de material sanitari i de emergències, impulsat per la Generalitat i realitzat per la Universitat Politècnica de València,

Puig ha subratllat que es tracta d’una proposta “fonamental per al present que ens obre a una dimensió extraordinària per a tota la logística”, a el temps que ha indicat que es posaran en marxa “tots els projectes en els diferents sectors per generar una major capacitat de resposta davant les emergències “.

El projecte, que està finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, consisteix en el primer transport de material sanitari amb dron de forma experimental que es fa a Espanya en entorns urbans, i el segon a Europa (després de Polònia) , per al transport de material d’emergències, medicaments o mostres de laboratoris.

En aquest sentit, el cap de el Consell, que ha assenyalat que la Universitat Politècnica “representa un cop més aquesta nova frontera en la investigació”, ha qualificat com “fonamental la unió i la cooperació entre les empreses, les universitats i la Generalitat”.

Així mateix, Puig ha assenyalat que es tracta d’un dels projectes seleccionats per la Crida a el Sistema Valencià de la Innovació que va llançar la Conselleria d’Innovació en març de 2020 per impulsar iniciatives noves en la lluita contra la COVID-19.

En el projecte han intervingut més de 100 persones de 20 institucions i empreses, i està enfocat a l’ocupació d’aeronaus no tripulades per al transport de material entre instal·lacions sanitàries, i permet abastir el sistema sanitari d’un nou mode de transport que permeti resoldre necessitats logístiques de forma ràpida i fiable.

L’objectiu d’aquest projecte, dirigit pel director de la Comissió de Drones de la UPV, Israel Quintanilla, és tenir desenvolupats els procediments per l’1 de gener de 2021, moment en què entrarà en vigor la normativa que regularà aquests vols.

A més, es pretén avaluar les metodologies i operatives idònies per posar en marxa un sistema de transport urgent, tant de material, com de mostres de laboratori i qualsevol altre equip, en èpoques de pandèmia utilitzant per a ells aeronaus no tripulades.

tres escenaris

La demostració de el projecte ha consistit en transportar un kit de primera intervenció COVID des Fira València fins a l’Hospital Arnau de Vilanova, recorregut que s’ha realitzat en tres minuts.

Aquest és un dels vols experimentals per aconseguir un transport de forma ràpida, econòmica, sense contacte i lliure d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, com una alternativa que pot ajudar a alleugerir la pressió sobre el sistema sanitari provocada per la COVID-19.

A la presentació s’han dut a terme diferents operacions i vols experimentals. Per a això, s’ha establert un Lloc de Comandament Avançat (PMA), gestionat i coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

En el primer dels vols des de Fira València a l’Hospital Arnau de Vilanova, l’dron de la UPV transportava el kit de primera intervenció per a personal sanitari -amb una mascareta, guants, ulleres, bus, i un test ràpid de COVID al seu interior.

A més, durant la presentació de el projecte, s’han dut a terme altres dos vols. El primer ha permès transportar des de l’Hospital Comarcal Francesc de Borja de Gandia fins al Centre de Salut del Grau i la Residència de majors Solimar Daimús, diferent material sanitari i mostres biològiques.

En el segon, s’ha dut a terme la distribució d’equipament des del Aeròdrom de Set Aigües a diferents zones rurals de l’entorn.

De la mateixa manera, en el projecte també hi participa la Secretaria d’Estat de el Ministeri de l’Interior, amb un programari anomenat SEGLE-CD, que permet controlar l’espai aeri per detectar drones intrusos en l’operació i fins i tot, inhibir i baixar-los a terra.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha ressaltat “la fortalesa de el Sistema Valencià d’Innovació i de Recerca, que són capaços d’avançar-i de situar la Comunitat Valenciana en l’avantguarda”.

Nova Unitat de Comunicacions Avançada SATCOM2

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha participat en aquesta demostració amb la posada en funcionament per primera vegada de la nova Unitat de Comunicacions Avançada SATCOM2, un suport tecnològic avançat de comunicació satelital capaç de recollir imatges en temps real de fins a sis drones participants en una emergència, en aquest cas sanitària.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint