Ximo Puig anuncia el nomenament de Rafael Tabarés com comissionat en salut mental “per elaborar estratègies i donar resposta als problemes derivats de la pandèmia”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el nomenament de catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València Rafael Tabarés com comissionat de la Presidència de la Generalitat en salut mental per tal de donar resposta als problemes derivats de la pandèmia. Tabarés assumirà les funcions de comissionat en els pròxims dies, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el decret de creació de l’càrrec.

“Una de les conseqüències més greus relacionades amb l’emergència sanitària, social i econòmica de la COVID són els efectes que està tenint la pandèmia en la salut mental, així com l’increment de patologies greus que s’està observant”, ha assenyalat Ximo Puig.

“Per això, ara es tracta de donar solucions a aquest problema a través de la figura del comissionat”, juntament amb la xarxa de salut mental i l’àmbit sociosanitari, ha traslladat el president de la Generalitat. Les funcions de l’comissionat estaran orientades a donar resposta a l’impacte de la COVID-19 en la salut mental de la ciutadania, així com a “elaborar estratègies post-COVID” en aquest àmbit.

“Per a la Generalitat valenciana, són preocupants les conseqüències en l’àmbit psicològic de la COVID i hem de prendre mesures, com ja vaig tenir l’ocasió de posar de manifest en alguna de les intervencions plantejades en l’àmbit de les Conferències de Presidents”, ha explicat Ximo Puig.

Reduir a el mínim l’impacte de la pandèmia

El catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València Rafael Tabarés ha destacat que cal aconseguir que “l’impacte de la pandèmia en la salut mental sigui el menor possible i aprofitar aquest moment per millorar aquesta situació relacionada amb la salut mental”.

“Sempre hi ha hagut una sensibilitat de el Govern valencià i, en concret, de president de la Generalitat, d’entendre què està succeint amb la salut mental, i la creació d’aquest comissionat és una resposta que va en aquesta direcció”, ha apuntat el també investigador principal en el Centre i Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), dependent de el Ministeri de Ciència i Tecnologia.

“Un comissionat pot ajudar a facilitar, a entendre ia fer propostes concretes, com la redacció d’un pla d’acció específic de salut mental tenint en compte tot el que està succeint. Tot això suposarà un esforç de planificació, de coordinació i de diàleg” , ha indicat el catedràtic de psiquiatria, que forma part del grup de persones expertes en diferents disciplines relacionades amb la COVID amb les que periòdicament es reuneix el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Pel que fa a les conseqüències de la pandèmia, Tabarés ha explicat que els estudis “demostren clarament que hi ha un increment dels trastorns depressius, d’ansietat, d’estrès posttraumàtic, dels problemes relacionats amb l’abús de substàncies, amb les addiccions a les pantalles o també amb la problemàtica relacionada amb el suïcidi “. El futur comissionat ha indicat que els treballs més fiables “apunten que hi ha un increment de fins a 20 punts percentuals amb relació a 2019 respecte a aquests trastorns”.

Per al catedràtic de psiquiatria i premi a l’investigador de referència de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica, “les persones més joves, les dones, els més majors o aquells que treballen en els sectors essencials són els més vulnerables”. I afegeix: “També estem observant un augment de consum de psicofàrmacs: antidepressius, ansiolítics, hipnòtics, de fins a 20 punts, el que mostra el preu que estem pagant en salut mental per la pandèmia”.

Rafael Tabarés Seisdedos és psiquiatra i psicoterapeuta, catedràtic de Psiquiatria a la Universitat de València, Investigador Principal al Centre d’Investigacions Biomèdiques en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) de l’Ministeri de Ciència i Innovació i director de la Unitat de Recerca en autonomia personal, Dependència i Trastorns Mentals Greus de la Universitat de València.

És també acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana i col·laborador de l’Institute for Health Metrics and Evaluation de la Universitat de Washington. Ha publicat més de 190 articles en revistes internacionals (entre altres Lancet Oncology, Nature Reviews Neuroscience, Molecular Psychiatry, Neuroepidemiology, Psychotherapy & Psychosomatics o PLOS Genetics), és membre de l’comitè editorial i de el panell de revisors de diverses revistes internacionals de prestigi.

Ha obtingut diversos reconeixements i premis científics (The Aristotles Reserch Award; Premi Investigador de Referència de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica; Premi de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana a la millor investigació).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: