Prehistòria i el museu d’etnologia de Valencia es sumen a les “Relectures” de les seues col·leccions des de la perspectiva del gènere

El Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d’Etnologia, dependents de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, participen a un nou projecte de la Universitat de València que ofereix als visitants dels museus una lectura diferent de les col·leccions mitjançant la perspectiva del gènere, amb el fi de promoure la igualtat front a la diversitat.
A aquest projecte, finançat per la Generalitat Valenciana, han participat a més dels dos museus de la Diputació, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí, el Museu d’Història de València, el Museu del Palmito d’Aldaia i el Museu Comarcal de l’Horta Sud, Josep Ferris March.
Cada institució museística ha elaborat un itinerari en clau de gènere, seleccionant un conjunt de peces de la seua col.lecció permanent que mostren un interès significatiu en relació a les representacions de gènere. Els visitants poden seguir aquest recorregut amb el recolzament de www.relecturas.es que ofereix noves mirades que permeten al visitant reflexionar al voltant del paper de la dona, dels mites patriarcals o de la desigualtat social entre homes i dones.
Els directors dels museus de Prehistòria, Helena Bonet, i Etnologia,
Francesc Tamarit, han valorat aquest projecte positivament, ja que trenca amb els estereotips de gènere mitjançant les peces de les col.leccions a la vegada que contribueix al coneixement del patrimoni cultural valencià.
Museu de Prehistòria de València
Aquest museu de la Diputació de València és una institució científica dedicada a conservar, investigar i difondre el patrimoni arqueològic valencià. La major part de les seues col.leccions precedeixen de les excavacions del Servici d’Investigació Prehistòrica que naix al mateix temps que el museu en 1927. Poseix una biblioteca especialitzada en prehistòria, així com un departament de restauració. Les sales d’exposició permanent reuneixen els principals testimonis dels temps prehistòrics, com les plaquetes pintades de la Cova del Parpalló, els gots ceràmics de la Cultura Ibèrica, diferents troballes d’època romana com l’Apolo de Pinedo i una sala dedicada a la història dels diners.
Les peces del Museu de Prehistòria de València que formen part de Relectures són una agulla d’ós de la Cova Parpalló (Gandia), una destral de Brozce de la Lloma de Betxí (Paterna), un molí de pedra de Cova de l’Or (Beniarrés), el kalathos de la dança, del Tossal de Sant Miquel (Llíria), una arracada d’oro, ametista i dos perles de Valentia. De totes elles hi ha una fitxa con les dades catalogràfics, descripció i relectura de gènere a la pàgina web http://www.relecturas.es.
Museu Valencià d’Etnologia
El Museu Valencià d’Etnologia, ubicat al Centre Museístic de La Beneficència, apropa a la ciutadania a la cultura llegada per la societat tradicional valenciana mitjançant els nombrosos objetes, fotografies i testimonis que van narrant com s’ha construït la nostra actual forma de viure i entendre el món. L’exposició permanent està organitzada en cinc àmbits que defineixen la relació entre les persones i el medi sobre el que actuen: la ciutat, l’horta, la marjal, el secà i la muntanya. En cadascun d’eixos àmbits, els objectes i continguts es mostren en relació a eixos como “habitar” (espais domèstics), “conviure” (espais d’encontre) i “treballar” (llocs de treball).
Les peces seleccionades per a aquest projecte han sigut un corsé, un exemplar de la revista Blanco y Negro, un telar de pasamaneria amb màquines Jacquard, una azada de ganxo, una planxa, i una navalla d’afaitar amb caixa. De totes elles es descobreix el rol de gènere, la relació del gènere amb la classe social i el treball, i l’estereotip de gènere creat al voltant de la peça.
Informació i Foto: http://www.dival.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: