Política

Oltra: ‘El programa Jove Oportunitat (JOOP) és una resposta valenciana a l’abandonament educatiu primerenc’

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha definit el programa Jove Oportunitat l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) com “una resposta valenciana a l’abandonament educatiu primerenc” i ha advocat per la “educació inclusiva” a la macrotrobada de l’edició 2019 del programa cofinançat amb Fons Social Europeu.

Mónica Oltra ha compartit l’activitat conjunta de 140 participants ‘joopers’ que se celebra del 3 al 6 de setembre a l’alberg de Benagéber, als que ha assegurat que “totes les persones tenen dret a tenir oportunitats, no penseu que esteu sols o soles perquè anem a fer tot el possible en que aprofiteu aquest nou impuls en el vostre projecte personal i vital “.

La vicepresidenta ha manifestat que ‘Jove Oportunitat’ és un exemple de “rescat de persones joves que van abandonar els estudis de manera primerenca per determinades circumstàncies i que a través d’aquest programa se’ls motiva i orienta per reconduir la seva vida reprenent els estudis o incorporant-se al mercat laboral “.

Es tracta d’un programa promogut per l’IVAJ en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (2014-2020), orientat a joves entre els 16 i 21 anys que se senten fora del sistema educatiu i sense un rumb clar. Per participar-hi cal estar inscrit al fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, no haver rebut acció educativa o formativa, no estar empleat i no haver assolit una titulació de Batxiller o de FP de grau mitjà.

Segons ha indicat la vicepresienta, l’objectiu de la macrotrobada és “reforçar la cohesió del grup i generar vincles entre participants. A més, permet comprovar el compliment dels objectius assolits a nivell personal i aspectes treballats a la primera part del programa”.

En Benagéber s’han donat cita joves dels municipis de l’Alcora, Alcoi, Almassora, Almoradí, Aiora, Benifaió, Benigànim, Borriana, Castelló, Xella, Cullera, Elda, Ibi, la Nucia, Moncofa, Novelda, Oliva, Onda, Oriola, Rojals, Sant Joan, Sant Miquel de les Salines, Sant Vicent, Sogorb, Sueca, Tavernes, Teulada, València, Vila-real, Vinaròs i Xàtiva.

Durant aquests dies, els i les joves realitzen activitats esportives, excursions als voltants de l’alberg i diferents dinàmiques, acompanyats pels equips de coaching i d’animació juvenil.

La vicepresidenta ha animat els joves participants a “fer realitat aquest programa d’educació inclusiva” i a formar-se més i millor per poder entrar al mercat laboral “aspirant a llocs de treball de qualitat i sostenibles en el temps”.

Municipis i finançament

Per la seva banda, el director general de l’Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí ha explicat que “en JOOP no partim dels llistats de l’atur, sinó de joves sense motivació que han abandonat els estudis”. Des de l’inici del programa el 2017 han participat 143 municipis i al voltant de 1.500 joves.

Un dels seus trets específics és que són els departaments de Joventut dels ajuntaments els que proposen a les persones joves participar, ja que el programa entra dins de la municipalització de les polítiques de Joventut. Els ajuntaments connecten amb joves de les seves localitats que en col·laboració amb l’IVAJ els ofereixen aquesta nova alternativa.

Després de dos primers anys d’intens treball, els resultats indiquen que funciona: el 2017 el programa pilot va començar amb 17 municipis i 194 participants, i amb una dotació de 652.000 euros. Als 6 mesos de la finalització de l’acció un 74,26% dels que la van completar estaven treballant o havien tornat a estudiar.

En 2018 van participar 56 municipis i 610 joves (el 63% nois i 37% noies), dels quals el 31% pertanyen a col·lectius desfavorits, es va destinar a Jove Oportunitat una inversió de 1.087.000 euros. D’aquest grup el 70% està actualment estudiant o treballant i en aquesta tercera edició, una mica més de 700 joves de 70 municipis busquen a través d’JOOP una nova oportunitat.

La dotació global del programa en 2019 és de 2.318.060 euros, finançats al 50% per l’IVAJ i el Fons Social Europeu, per la qual cosa aquest any l’IVAJ aporta 1.159.030 euros. Aquest any es desenvolupa en 70 municipis i participen al voltant de 700 joves.

Coaching i visites a empreses

Els i les joves participants reben formació per part d’un ‘coach’ per motivar-los i aconseguir que facin una reflexió del seu projecte vital a través de mesures d’acompanyament i de coaching actitudinal que els donarà suport en tot moment.

Aquestes sessions es combinen amb sortides a empreses i institucions en les que els agradaria treballar perquè coneguin de primera mà quina és la tasca que en elles es realitza i quina formació necessiten. Es treballa a través del coaching grupal i individual, per reactivarles i que tornin a prendre les regnes de les seves vides.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint