Oltra destaca l’equitat i la justícia en el repartiment dels fons de l’IRPF social per atendre els col·lectius més vulnerables

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha mostrat la seva conformitat amb el nou repartiment de l’IRPF que planteja el Govern que atorga a les Comunitat Valenciana 18,1 milions d’euros, i ha destacat “l’equitat i la justícia en la distribució d’aquests fons que es destinen a atendre els col·lectius més vulnerables “.

La vicepresidenta ha assistit a la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials que s’està celebrant a Madrid, on ha denunciat el retard d’aquesta trobada que no es convocava des de juliol de 2018, i que té com a punt rellevant l’aprovació de la distribució del tram autonòmic de les subvencions per a activitats d’interès social amb càrrec a l’IRPF.

Segons el parer d’Oltra, aquest retard repercuteix directament en la convocatòria dels ajuts per IRPF i, en conseqüència, en els terminis que tenen les administracions autonòmiques per valorar projectes i poder resoldre. Tot i això, ha assegurat la vicepresidenta, “des de la Generalitat treballarem perquè això no afecti les mateixes entitats i ONG i cobren les ajudes abans del 31 de desembre”.

El Govern Central ha distribuït entre totes les comunitats autònomes un total de 214,5 milions d’euros amb càrrec a l’IRPF. Per a la Comunitat Valenciana ha destinat la quantitat de 18.135.309 euros, la qual cosa suposa 1’7 milions més que l’any passat.

La vicepresidenta ha recordat que aquesta setmana s’ha publicat en el DOGV aquesta convocatòria que finança programes d’interès social dirigits a cobrir les necessitats específiques de les persones en situació de pobresa i exclusió social o en situacions d’especial vulnerabilitat a la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que aquestes subvencions van dirigides a les entitats del tercer sector col·laboradores amb les administracions públiques i a les entitats no governamentals que estiguin legalment constituïdes, sense ànim de lucre i que tinguin seu, oficina, delegació permanent o domicili social a la Comunitat Valenciana.

Barem de la discapacitat

Mónica Oltra també s’ha referit a altres assumptes que s’han tractat en la reunió d’aquest dijous, com l’actualització del barem per a la valoració de la discapacitat “per adequar-lo a les noves realitats i substituir un barem obsolet que retarda i dificulta la valoració de la discapacitat “. La vicepresidenta s’ha mostrat esperançada que l’any que amb el nou govern “es pugui aprovar l’actualització d’aquest barem i per tant agilitar tot el procediment”.

Així mateix, s’ha referit a l’escàs finançament de l’Administració General de l’Estat al sistema de la dependència en el cas de la Comunitat Valenciana arriba al 12% del total de la despesa que suposa per a l’administració valenciana en lloc del 50% que per llei hauria aportar.

Oltra ha assenyalat que no pot haver-hi una atenció a la dependència “òptima” si l’Estat no aporta el que ha d’aportar, i ha mostrat el seu desig de poder vincular al nou govern d’Espanya la necessitat de diners i esforços per al sistema de la dependència .

convocatòria IRPF

La convocatòria per a subvencionar programes de caràcter social amb càrrec a l’IRPF a la Comunitat Valenciana contempla el finançament d’actuacions recollides en quinze eixos amb un import de 15.440.000 euros, i dos eixos amb 2.695.309 euros.

Així, l’eix de treball relatiu a infància i adolescència compta amb un import assignat de 950.000 euros, el de joves amb 700.000 euros, el d’igualtat de gènere i promoció dels drets de les dones amb 870.000 euros, l’eix de famílies amb 300.000 i el de persones majors 1,7 milions d’euros.

Per l’eix d’actuacions amb persones amb diversitat funcional, l’import assignat és de 2.470.000 milions d’euros, per al de persones amb drogodependència i per al de persones amb VIH-sida 400.000 euros cadascun d’ells, i per a l’eix de poble gitano 700.000 euros.

L’eix que contempla programes dirigits a l’emergència social té assignat un import d’1,2 milions d’euros, mentre que el d’inclusió social compta amb una assignació de 2.580.000 milions.

L’eix de treball amb persones sense llar compta amb una partida de 1.140.000 i el de persones migrants 1.440.000 euros, mentre que l’eix de treball d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi compta amb 170.000 euros i el de voluntariat 420.000 euros.

Quant als dos eixos de treball d’equipament i obres compta amb una consignació de 2.695.309 euros destinats a la terminació de projectes d’inversió finançats en convocatòries anteriors que estiguin pendents de conclusió, així com l’equipament i les obres d’adaptació i rehabilitació dels centres i unitats d’atenció a la gent gran i d’atenció a persones amb diversitat funcional.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: