Oltra acorda estudiar la implantació del primer col·legi d’ensenyament bilingüe castellà i xinès a la Comunitat ia la província de Sichuan

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha acordat estudiar “les opcions i les possibilitats tècniques” per implantar el primer col·legi d’ensenyament bilingüe castellà i xinès a la Comunitat Valenciana i, recíprocament, a la província de Sichuan. Respecte d’això, ha afirmat que per entendre a un altre poble “el primer és entendre la seva llengua”.

En la seva tercera jornada de viatge oficial a la Xina, la vicepresidenta i el conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, s’han reunit amb el vicegovernador de la província de Sichuan, Li Yunze, qui ha mostrat el seu interès per l’obertura d’un centre d’aquestes característiques, tal com existeix en altres països com França o el Regne Unit.

La trobada ha comptat també amb l’assistència del director general del departament d’Educació, Zhang Lantao, el vicesecretari d’afers exteriors, Cui Zhiwei, i el director general de Comerç, Qiao Fang.

Durant el mateix, Oltra ha explicat que la delegació del Govern valencià ha anat amb “ànim d’aprendre” i de “treballar en un futur més intercanvis d’estudiants entre Sichuan i la Comunitat Valenciana”, així com establir el centre d’ensenyament bilingüe.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que el Consell compta amb el suport de l’Institut Confuci per al desenvolupament d’aquest projecte, i ha posat en valor l’experiència d’aquesta institució en iniciatives similars.

A més d’un centre bilingüe, Oltra ha destacat que el Consell va col·laborar amb l’Institut Confuci de la Comunitat Valenciana, amb seu a València, perquè pugui instal·lar aules a Alacant i Castelló.

La vicepresidenta ha ressaltat també el “doble agermanament” amb aquesta regió de la Xina atès que la Comunitat Valenciana manté relacions amb Sichuan des de fa gairebé 25 anys i la ciutat de València està tambíén agermanada, des de la passada legislatura, amb la capital Sichuan.

En aquest punt ha assenyalat que des del canvi de govern el 2015, a la ciutat de València se celebra l’Any Nou Xinès a la plaça de l’Ajuntament i que aquest any va venir el mateix ambaixador de la Xina a Espanya a aquest esdeveniment “tan important per a la cultura “del país asiàtic.

El vicegovernador xinès ha recollit el guant i ha afirmat que l’educació “és la base de la cooperació i en el futur estudiarem el projecte de col·legi bilingüe. Anem a oferir l’ajuda i el suport”, ha asseverat. En aquest punt, ha concretat que en aquesta província hi ha tres centres universitaris que ofereixen castellà però que volen “obtenir el suport del Consell” per aprofundir en aquesta qüestió.

noves col·laboracions

D’altra banda, la vicepresidenta Mónica Oltra, ha detallat que la Comunitat Valenciana té una “forta base agrícola i una bona indústria tradicional”, però que en els últims anys, el Consell “està apostant per la innovació, la ciència i la transició ecològica de l’economia ja que ens enfrontem a un repte global que és l’emergència climàtica “.

En aquest sentit, ha afirmat veure “molts paral·lelismes entre els punts forts de la província de Sichuan i els de la Comunitat Valenciana per canviar un model productiu cap a un harmoniós amb l’entorn”.

Oltra ha afegit que en breu la Conselleria d’Economia, a través de l’Ivace establirà a Chengdu una nova oficina exterior que “permetrà unes relacions fluïdes” entre les dues regions, i que se suma a la que el Consell ja té a Pequín.

L’oficina de Chengdu permetrà ampliar el radi de cobertura, arribant a la zona centre i sud-est del país, el que permet a les empreses de la Comunitat Valenciana comptar amb una nova finestra d’entrada dels seus productes a Àsia.

Sobre això, el vicegovernador de Sichuan ha expressat el seu desig que, gràcies a la participació en el fòrum de governadors celebrat aquests dies a Chengdu es podrà “establir una plataforma per a futures cooperacions”, i ha donat la “benvinguda a futures visites entre governs i empreses “. Yunze ha conclòs afirmant que té la “voluntat d’enviar una delegació a la Comunitat per desenvolupar futures col·laboracions”.

Relacions institucionals amb Sichuan

La vicepresidenta ha recordat que la Comunitat Valenciana i la Xina tenen i han tingut una excel·lent relació institucional i comercial durant molt de temps, “des de l’antiga Ruta de la Seda fins a elements que la nostra gent té en comú, com a pólvora, taronges, construcció i estels voladors , per nomenar només alguns exemples “.

Així mateix, ha destacat que l’agermanament amb la província de Sichuan es remunta a la signatura de la declaració d’intencions d’agermanament que es va signar a València el 1991 i s’ha consolidat amb el temps.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: