Cultura

Nacho Duato ha inaugurat hui dimarts 15 de setembre la temporada de la Fundació Caixa Castelló

La Fundació Caixa Castelló ha convidat a el ballarí, coreògraf i director valencià Nacho Duato (1957) al seu cicle de xerrades-col·loqui “En Primera Persona”, amb la qual inicia la seva temporada de col·loquis. A causa de la gran demanda d’assistència la trobada s’ha celebrat a l’Auditori de Castelló amb l’assistència de 300 espectadors.

Nacho Duato es va formar al prestigiós Cullberg Ballet d’Estocolm, i un any després va ingressar al Nederlands Dans Theater, de la mà de el director Jiri Kylián, on es va revelar com una estrella de l’ballet i va compondre la seva primera coreografia: “Jardí Tancat”. Al juny de 1990, l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música de el Ministeri d’Educació i Cultura li va proposar ser director artístic de la Companyia Nacional de Dansa. El 2010 va signar un contracte per dirigir el Ballet de Teatre Mikhailovski de Sant Petersburg i el 2013 de l’Ballet Estatal de Berlín.

El ballarí i coreògraf afirma que “No em sento espanyol. Em sento, si de cas, mediterrani, i d’això em sento orgullós. Tinc sang jueva, grega … M’emociono amb el Carinyena i amb el Ouzo, però no, no sé què significa ser espanyol. des dels quinze anys donant voltes, què més dóna on has nascut? “. No obstant això, sent que el públic li “ha tractat molt bé, els teatres sempre plens”. Considerat com un dels coreògrafs contemporanis més importants de l’últim mig segle opina que l’actual situació “Ens està afectant i ens afectarà fins al moment en què la pandèmia pari, perquè això va a parar. I estem patint moltíssim. Jo, per exemple, he hagut de cancel·lar espectacles. Ara està afectant moltíssim a la dansa, però un cop passi la pandèmia les coses van a tornar a la normalitat, costarà moltíssim refer-se, però no és que això vagi a canviar la forma de ballar per a la resta de les nostres vides. Jo crec que quan trobin la vacuna estarem una altra vegada igual. L’altre dia sentia a un noi a la televisió que comparava això amb una guerra i, per favor, que a les guerres no hi ha ni per menjar i et cauen les bombes. Ho ha passat molt malament la gent amb familiars que han mort, la gent pobra, la gent que viu en un apartament petit tota la família, la gent que s’ha quedat sense feina ”

Pel que fa a el futur afirma que “Jo no tinc plans. I amb la pandèmia he après que aquí no es poden tenir plans. El dia a dia és importantíssim. És que tens plans i a l’endemà et vas a l’UCI, és així. He après que el temps és importantíssim, que cal aprofitar a el màxim i que cal viure el present. Entre els meus plans està estrenar a l’octubre, però és que potser no estrena, és que potser no estrena res en un any, no se sap. El meu pla és agafar-me un vinet a la una i mitja, quan em deixis, i aquesta tarda pintar un quadre. ”

“No hi ha democràcia sense cultura” i l’espanyola “és feble, molt lluny de l’alemanya, la francesa o l’anglesa”, afegeix. D’Espanya no hi ha “absolutament res” que li atregui professionalment encara que li agradaria tornar quan deixi de dirigir.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint