Política

Mireia Mollà: “El futur d’un medi rural igualitari exigeix incorporar la dona en tots els àmbits de decisió”

“Escoltar i donar veu a la dona en els òrgans de lideratge i representació” és un dels missatges que ha defensat la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, “per incrementar la igualtat en el medi rural “, durant la seva intervenció inaugural de la IV edició de l’Fòrum Dones Agroprofesionales.

Sota el lema ‘No som invisibles’, el fòrum ha congregat a entitats agràries, empreses i institucions per debatre sobre els reptes que ha d’abordar el sector agroalimentari per avançar cap a la igualtat de gènere i les solucions orientades a accelerar el procés de transformació social.

Mollà ha defensat que “el futur d’un medi rural igualitari exigeix ​​incorporar la dona en tots els àmbits de decisió” per sortir de l’espai que, en moltes ocasions, se’ls adjudica un treball invisible; no comptabilitzat i no remunerat.

“Els números mostren el contrast entre la participació real i la quantificada si atenem a l’Enquesta de Població Activa de la Comunitat Valenciana”, que xifra en tan sols un 11,5% les dones treballadores en el sector agrari, “un percentatge que no reflecteix la col·laboració en el negoci familiar, les tasques d’organització administrativa o ajuda secundària o les imprescindibles tasques de cures que assumeixen les dones “, ha indicat la consellera.

“Sense dones no hi ha desenvolupament rural”, ha assenyalat la consellera- una màxima que ha reivindicat per exposar a la llum la feina “silenciat però continu” de les dones al camp, en l’organització de l’economia familiar o en la gestió de l’activitat de el sector primari.

En aquest sentit, ha destacat que visibilitzar i reconèixer l’activitat de la dona en l’entorn rural “té un impacte positiu sobre la vertebració social, l’economia agrària, la lluita contra la despoblació i el desenvolupament sostenible”.

“La visibilitat és un pas important per denunciar la doble discriminació que pateixen les dones en l’entorn rural, ja que a les desigualtats per dona (precarietat laboral, bretxa salarial, terra enganxós …) s’afegeixen les dificultats associades a l’mig ia una activitat masculinitzada” , ha indicat.

Mollà, no obstant, ha reclamat atendre el conjunt d’iniciatives per millorar les condicions de la dona en l’àmbit rural amb especial atenció al vessant socioeconòmica, que repercuteix en un menor risc de vulnerabilitat.

Concretament, s’ha referit a incloure la perspectiva de gènere i la lluita contra la despoblació a la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC), una assignatura pendent que ha d’incloure la reforma de la norma comunitària “perquè les dones actives en el món agrari puguin viure dignament i continuar construint una societat garantia de viabilitat, identitat i progrés de l’món rural “.

Així mateix, ha apel·lat a l ‘ “impuls de la Conselleria a totes aquelles iniciatives que afavoreixin un canvi de mentalitat i un avanç de la societat en general i de el medi rural en particular per reconèixer el paper de la dona, aprofitar el seu talent, la seva capacitat emprenedora i fomentar la seva participació activa en primera línia sindical, professional, cooperativa i política “.

Taula rodona sobre igualtat agroalimentària

La IV edició de l’Fòrum Dones Agroprofesionales també ha comptat amb la participació de la directora general de la Política Agrícola Comuna (PAC), María Teresa Cháfer, a la taula rodona ‘Les institucions i les empreses, peces claus per aconseguir la igualtat agroalimentària’, on s’ha referit a la desigual presència de la dona en les diferents baules de el sector agroalimentari, amb especial incidència en la producció primària, mentre que la seva participació i visibilitat és més gran en els àmbits de comercialització i transformació.

Chafer ha subratllat l’alt nivell de formació de les dones en l’àmbit agrari, “com demostra la seva presència majoritària en càrrecs de perfil técnicoç”, i ha coincidit amb la consellera en ampliar la seva integració en l’àmbit de la presa de decisions de el sector agrari .

Durant la seva intervenció, la directora general també ha defensat construir “consciència, educació i sensibilització entre la població en general” per avançar en una major visibilitat, i ha afegit que “cal prendre aquesta condició com a oportunitat per reinventar el paper de la dona en el món rural, podent contribuir des de les institucions amb polítiques d’incentius i programes de conscienciació, formació, treballant de manera transversal i específica “.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint