Marzà: “Amb la rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa impulsem la recuperació d’un símbol patrimonial, cultural i natural de el poble valencià”

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha signat amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el bisbe de Sogorb-Castelló, Casimiro López, el Conveni marc de col·laboració de les tres institucions que té com a objectiu articular les pautes d’actuació i col·laboració per dur a terme la rehabilitació i restauració del conjunt patrimonial de Sant Joan de Penyagolosa.

L’acte de signatura entre les tres institucions s’ha realitzat en el mateix santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb l’assistència de l’alcalde de Vistabella, Jordi Alcon, i de les altres poblacions que envolten el Parc Natural de Penyagolosa com les Useres, Culla, Xodos i Puertomingalvo; representants de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; de la Diputació de Castelló; i de la Diòcesi de Sogorb-Castelló.

Segons el conseller Marzà, “aquest acord és el primer impuls a la rehabilitació integral d’un símbol patrimonial, cultural i natural referent de poble valencià i, especialment, de les comarques de al nord de Castelló. L’arrelament històric d’aquest enclavament, que acull les peregrinacions de la majoria de pobles al seu voltant i que han traçat ‘Camins de Penyagolosa’, és importantíssim des del punt de vista cultural, ecològic i etnològic ”

En aquest sentit, ha destacat que “recuperar l’activitat i el servei dels edificis que ens envolten és clau per diverses raons. D’una banda, la dinamització de l’economia i les oportunitats dels pobles que l’envolten amb l’atracció de visitants que vulguin descobrir o redescobrir aquest paratge excepcional, així com la seva història i tradició, i per l’altra, transmetre el respecte a la natura i el patrimoni de l’Gegant de pedra. ”

L’objectiu d’l’acord és rehabilitar l’edifici que es convertirà en alberg de visitants amb servei de restauració-cafeteria, i que comptarà amb 11 habitacions d’hostatgeria amb una capacitat de 46 places.

El pressupost total de l’obra està estimat en més de 4 milions d’euros i se sufragarà a l’50% per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Diputació de Castelló.

A partir d’aquest conveni, la previsió és que s’iniciï aquest any la primera fase de rehabilitació, una obra que tramitarà la Diòcesi de Sogorb-Castelló amb els primers 700.000 euros que ha reservat per a aquesta finalitat la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. En aquesta primera intervenció, està previst realitzar les obres de la coberta de l’edifici perquè en posteriors fases es pugui continuar treballant a l’interior de l’recinte durant l’hivern.

El president de la Diputació de Castelló ha explicat que “avui és un gran dia per a la província de Castelló, una jornada en la qual dues administracions rubriquen la seva decisió d’anar juntes i de la mà per rehabilitar un entorn tan estimat com Sant Joan de Penyagolosa , “que tanca bona part de la nostra història i que es converteix en el punt de partida d’un futur que és pròxim i que proporcionarà vida i activitat econòmica per Vistabella i els pobles de la seva àrea d’influència”.

A més, ha indicat que “avui fem política amb majúscules, en el millor sentit de l’expressió, per rehabilitar una joia valenciana situada al Parc Natural de Penyagolosa, que ens ofereix unes importantíssimes possibilitats formatives, turístiques i econòmiques que tenim la ferma voluntat de aprofitar, en el millor sentit de el terme.

En aquest sentit, és important recordar que se situa en un dels referents de l’excursionisme de la Comunitat Valenciana, el pic de la qual més elevat se situa a 1.814 metres d’altitud. La Diputació i la Conselleria d’Educació demostren que voler és poder i tenim el ferm propòsit que tots els camins porten a Sant Joan de Penyagolosa “.

Sant Joan de Penyagolosa

Cal recordar que el complex patrimonial de Sant Joan de Penyagolosa va ser declarat BIC i monument històric artístic el 1979 i és un dels focus d’atracció més importants de l’interior de les comarques de Castelló. Aquest santuari està format per un conjunt d’edificacions de final de segle XIV. El nucli principal data de la segona meitat de segle XVI mentre que l’església actual va ser edificada al segle XVIII.

El conjunt patrimonial es troba enclavat al Parc Natural de Penyagolosa i representa un element cultural molt arrelat en la tradició valenciana, així com un referent per a l’excursionisme.

En paral·lel i adjacent a el conjunt monumental que es rehabilitarà hi ha un edifici en el qual la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha iniciat aquesta setmana la tramitació per convertir-lo en el primer refugi escola del nostre territori. Serà el Refugi Escola de Penyagolosa: “És un projecte paral·lel amb un vincle molt focalitzat en la formació esportiva de muntanya, que entra en perfecta simbiosi amb el projecte de recuperació de l’complex patrimonial de Sant Joan”, ha assegurat Marzà.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: