Política

Maria José Salvador ‘La Comunitat Valenciana viu el renaixement de la logistica”

Informació i Foto: http://www.gva.es

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha assegurat que “la Comunitat Valenciana està vivint, en aquests dos anys, el renaixement de la logística amb la reactivació, impuls i desbloqueig de grans zones logístiques que estaven paralitzades durant anys per la gestió del govern anterior “.

Així s’ha pronunciat durant l’esmorzar informatiu organitzat pel ‘Diari del Port’ a Castelló, on ha recordat que des de l’actual Generalitat “s’ha tornat a situar la logística a primera línia de la gestió política amb la potenciació del Parc Logístic de València a Riba-roja, la reactivació de Parc Sagunt, i el desbloqueig de la ZAL a València, la plataforma intermodal de la Font de Sant Lluís o la intermodal de Castelló “.

De fet, ha apuntat que “després d’anys d’abandonament, manca de planificació i incompliments, l’actual Govern valencià ja està redactant l’Estudi del Sector Logístic a la Comunitat, per disposar d’una anàlisi completa de les necessitats d’infraestructures logístiques basant-se els trànsits de mercaderies existents i previsibles, i poder determinar una xarxa que respongui a aquestes necessitats i permeti prioritzar les actuacions de la Generalitat “.

En la seva intervenció, Salvador ha recordat que des de l’inici d’aquesta legislatura, “aquest Consell ha apostat per un nou model productiu on la logística ha d’ocupar un paper primordial”, i s’ha lamentat del temps perdut ja que “quan vam arribar al Consell, només hi havia unes previsions fetes sense cap tipus d’anàlisi de la situació i uns fets en la pràctica molt minsos “. “Des de l’actual Consell, ha continuat, estem actuant amb realisme, impulsant les accions en què es pot avançar però sense perdre de vista la necessitat d’una perspectiva de conjunt del sector des de Vinaròs a Pilar de la Foradada i del Racó d’Ademús a la costa “.

En aquest context se situa a l’Estudi del Sector Logístic que tindrà dues fases. Una primera d’estudi de l’estat actual del sector i prognosi de futur, on es tindrà en compte l’estructura territorial i socioeconòmica i el sector del transport. I una segona fase d’estudi de necessitats i oportunitats i una avaluació de la xarxa logística per detectar problemes i esbossar solucions. També una anàlisi dels nodes logístics previstos en el seu moment en l’Estratègia Logística de la Generalitat i unes proposta de nodes a desenvolupar.

Així mateix, la consellera ha enumerat les accions concretes que s’estan realitzat paral·lelament a l’Estudi i que se centren en la Plataforma Intermodal de Castelló, València Parc Logístic, ZAL de València, València-Font de Sant Lluís, i Parc Sagunt.

Salvador ha destacat les “potencialitats” que té la Comunitat Valenciana, com “la localització, el tenir el port més important de la Mediterrània pel que fa a contenidors, posseir tres ports d’interès general, una estructura econòmica orientada a l’exportació, un sistema universitari que ha d’incidir en coneixement i innovació, uns empresaris amb experiència, que han de permetre el desenvolupament del principal clúster logístic de la Mediterrània, un node de primer ordre per al sud d’Europa i el nord d’Àfrica “.

Impuls de la logística amb accions concretes

Pel que fa a la Plataforma Intermodal de Castelló, la consellera ha manifestat que “quan vam entrar a la Conselleria només hi havia un Estudi de Planejament i una Delimitació per a Reserva de Sòl, que es va quedar a mig tramitar el 2011”. Per Salvador, “un port amb el dinamisme del de Castelló, es mereixia haver tingut un altre tractament i ara hem desbloquejat la situació de paràlisi, estem treballant amb el Ministeri i el Port de Castelló està redactant l’Estudi de Demanda”.

Pel que fa al Parc Logístic de València-Riba-roja de Túria, la consellera ha indicat que mentre a la legislatura 2011-2015 es venguessin menys de 10.000 m² de sòl, en aquests dos anys s’ha impulsat el potencial d’aquest parc i ja han venut més de 140.000 m2, i es preveu impulsar la venda de vora 80.000 m² més “.

En el cas de la ZAL de València, Salvador ha assenyalat que “ens trobem amb un planejament urbanístic declarat nul pel Tribunal Suprem el maig de 2015 i una situació fàctica de transformació del sòl irreversible i encara que no compartim com es va fer, hem adaptat el nou pla especial parar trobar la solució més adequada i un equilibri entre el desenvolupament d’aquesta zona logística i el benestar dels veïns amb més zones verdes, espais públics i millor mobilitat “.

Pel que fa a València-Font de Sant Lluís, ha indicat que l’actual Conselleria ha estat la que ha redactat l’estudi de demanda “i ha destacat que s’ha creat una comissió tècnica amb la Conselleria, Foment, ADIF, Autoritat Portuària de València i Ajuntament per dur endavant aquest projecte.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint