Més notícies

L’UJI avança en la millora de la comunicació mèdica mitjançant els jocs de rol

Informació i Foto: http://www.uji.es

El grup de recerca Gèneres Textuals per a la Traducció (GENTT) de la Universitat Jaume I ha tancat aquest matí el II Seminari Internacional en Comunicació Mèdica, en el qual els participants han avançat en l’estudi de la millora de la comunicació en l’àmbit de la salut mitjançant tècniques basades en la dramatúrgia i els jocs de rol. Aquestes jornades han abordat els nous reptes del llenguatge i la comunicació plantejats en contextos multiculturals de la societat actual en els serveis de salut pública i han comptat amb la participació de professionals del National Health Service i del Refugee Council, del Regne Unit.

La degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Rosa Agost, i la vicerectora d’Estudis de l’UJI, alhora que directora GENTT, Isabel García-Izquierdo, van inaugurar ahir a la tarda la segona edició d’aquest seminari. Rosa Agost va destacar la interdisciplinarietat d’aquest grup de recerca, «a través de l’equilibri entre la reflexió, la investigació i la transferència dels resultats a la ciutadania, tres prioritats per a la nostra universitat».

L’objectiu d’aquestes jornades és impulsar una aproximació transversal per a l’estudi de la comunicació mèdica. Per aquest motiu, «incorporem la dramatúrgia, amb professionals d’aquest àmbit, per crear materials i potenciar habilitats comunicatives i la gestió de l’afectivitat entre els metges i els pacients, els quals, després de la seva implementació, generaran millores socials en el sistema sanitari públic », argumenta la vicerectora Isabel García-Izquierdo, catedràtica del Departament de Traducció i Comunicació i directora de GENTT.

 

ROLE-PLAYING AMB ACTORS PROFESSIONALS

Aquest seminari internacional «ha estat un espai de reflexió on tant investigadors com a especialistes en comunicació clínica han abordat qüestions relatives a la consulta i al consentiment informat en els contextos espanyol i britànic», assegura la professora Pilar Ezpeleta-Piorno, membre del grup de recerca GENTT.

Un dels aspectes més innovadors d’aquestes jornades ha estat la participació d’actors professionals, experts en el role-playing en l’àmbit de la comunicació clínica amb l’objectiu de millorar l’anàlisi i els resultats de les investigacions desenvolupades per aquest grup del Departament de traducció i Comunicació de l’UJI. «A partir de metodologies basades en dramatúrgies, estem analitzant estratègies per a la millora de la comunicació metge-pacient en diverses vessants, tant estructural i comunicatiu, com lingüístic i cultural dels professionals sanitaris i dels usuaris dels serveis de salut», explica l’investigador de GENTT i professor, Vicent Montalt, que en els últims anys ha participat en algunes de les activitats formatives del Refugee Council a Londres.

Aquest II Seminari Internacional en Comunicació Mèdica s’emmarca en el desenvolupament de dos projectes d’investigació liderats per GENTT de l’UJI. El primer d’ells és La millora de la comunicació clínica interlingüística i intercultural: noves metodologies per a la formació dels professionals sanitaris, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat a través d’una convocatòria competitiva. I, en segon, aquest grup porta a terme a l’Estudi del consentiment informat i la Consulta mèdica en els contextos espanyol i britànic: noves metodologies per a la millora de la comunicació clínica, concedit per la Universitat Jaume I.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint