Més notícies

L’OMS presenta a la Universitat d’Alacant la seva primera Estratègia amb perspectiva de gènere per millorar la salut dels homes

Experts en estudis de gènere, salut, filologia i sociologia debatran en la Universitat d’Alacant sobre la utilitat del concepte “masculinitats” per a la investigació, en un fòrum organitzat per l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG). La trobada se celebra els dies 13 i 14 de novembre al Saló d’Actes de Edifici Germà Bernàcer, en horari de 16 a 21 hores.

Durant aquest IV fòrum titulat “En masculí plural. La utilitat del concepte ‘masculinitats’ per a la investigació”, el dimecres 14 de novembre a les 16 hores, tindrà lloc la presentació oficial a Espanya de la primera Estratègia i Informe de l’Organització Mundial de la salut (OMS) per abordar la salut dels homes des d’una perspectiva de gènere. Anirà a càrrec de la responsable del programa de Gènere i Salut de l’Oficina Regional per Europa de l’OMS, Isabel Yordi Aguirre.

Aquest treball es fa ressò del nivell de mortalitat prematura entre els homes per causes que són evitables. L’informe que dóna suport científic a l’Estratègia assenyala que, en el moment actual, en els països que formen part de la regió europea de l’OMS es donen diferències en l’esperança de vida en néixer de 16,5 anys. Aquestes dades estan contribuint al fet que la salut dels homes estigui rebent una major atenció.

L’anàlisi de gènere, i la seva progressiva incorporació a les polítiques i estratègies de salut pública, està donant lloc a estudis i intervencions més precises, eficaces i inclusives. Per això resulta clau explorar més a fons les interrelacions (diferències i similituds) entre els comportaments i resultats de salut d’homes i dones. “Estem davant d’un enfocament de gran interès científic, que apunta clarament a una idea: perquè es produeixin les millores necessàries en la salut d’homes i dones requereix que assolim cotes més altes d’igualtat. Això suposa impulsar definitivament les transformacions socials i polítiques que facilitin que els homes s’involucrin en àrees com la cura informal, la paternitat, la prevenció de la violència o la salut sexual i reproductiva “, assenyalen des de l’organització de la trobada.

Analitzar la realitat social des d’una perspectiva de gènere facilita conèixer les circumstàncies socioeconòmiques i culturals en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen, i com això repercuteix en la salut i el benestar. En el cas de la salut dels homes, aquest tipus d’anàlisi facilita la identificació de necessitats específiques en diferents etapes i transicions de la vida, com la paternitat o el moment de jubilació. En aquest sentit, l’Estratègia de l’OMS no només assenyala recomanacions concretes per reduir la mortalitat prematura dels homes per malalties no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, sinó que també ens convida a pensar que per fer un pas més en salut i benestar cal atendre especialment a les relacions interpersonals i les pràctiques quotidianes que perpetuen determinades desigualtats dins de cada context.

En l’elaboració d’aquesta estratègia, amb implicacions per a les polítiques a nivell europeu, ha participat activament la unitat de salut dels homes i masculinitats del Grup de Recerca de Salut Pública de la Universitat d’Alacant, aportant evidències científiques sobre com les circumstàncies i condicions de vida dels homes es relacionen amb el gènere i influeixen en la seva salut, però també en la salut d’altres persones.

Informació i Foto: http://www.web.ua.es

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint