L’IVAM inaugura noves intervencions artístiques als tres pobles valencians menys habitats

Una obra realitzada amb materials abandonats, una bancada de fusta que anima la celebració o un recorregut que convida a descobrir sons del paisatge són algunes de les peces creades pels artistes que participen a la tercera fase de ‘Confluències’, el projecte de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) per apropar l’art contemporani als pobles menys habitats de la Comunitat Valenciana.

Pep Vidal, Rubén García i el col·lectiu Makea Tu Vida són els artistes seleccionats que han intervingut a Sempere, Carrícola i Pobla de San Miguel, pobles que tenen el títol dels menys habitats de la província de València. Les obres han estat el resultat de residències en aquests municipis, inclosos a la Ruta 99, amb l’objectiu de reflexionar sobre la perifèria, l’abandó rural, l’habitar i la memòria.

Amb motiu de la presentació de les peces artístiques, l’IVAM organitza una visita amb autobús el proper dissabte 5 de novembre a Puebla de San Miguel, situat als contraforts de la serra de Javalambre, a la comarca del Racó d’Ademús.

‘Confluències. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99′ va començar l’any 2021 i al llarg de tres anys comptarà amb la participació d’un total de 12 artistes per intervenir a 24 pobles. Després del pas per les localitats menys habitades de Castelló, el projecte continua a València amb la presentació d’aquestes tres propostes que aborden qüestions com el territori, l’ecologia, el disseny, la identitat o la memòria.

Intervencions artístiques

El biòleg, audioartista i comissari independent Rubén García (Bicorp, 1974) proposa l?exploració de l?univers sonor de Carrícola a través de l?escolta activa de l?entorn. D’una banda, amb el disseny d’un recorregut o una guia sonora que inclou punts estratègics que conviden a indagar acústicament en una àrea determinada. De l’altra, amb la composició de sons amagats, ‘Amagats’, on, mitjançant l’edició i la barreja de diferents enregistraments, pretén donar una mostra de l’entorn no audible.

Pep Vidal (Rubí, Barcelona, ​​1980) és llicenciat en Matemàtiques i doctor en Ciències Físiques i compagina la pràctica artística amb la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu projecte, ‘Els límits del control’, planteja una intervenció amb què evocar la història inundada per l’aigua i reflexionar sobre els límits del control al petit municipi de Sempere (La Vall d’Albaida). L’artista ha recuperat els materials que romanien semiocults i abandonats en una parcel·la propera a l’embassament de Bellús, i els ha reordenat en un intent de passar del caos a l’ordre (control), amb la possibilitat de tornar a ser inundades per l’aigua o la vegetació (descontrol ).

Makea Tu Vida és un col·lectiu que treballa al territori que hi ha entre el disseny i l’ecologia. En aquesta intervenció han intentat generar, a l’entorn de la plaça de l’Església de Pobla de Sant Miquel, un espai de convivència per a les veïnes i els veïns. Per això, han reutilitzat una gran biga de fusta en què han inscrit “La _______ del poble”, un missatge incomplet obert a la lliure interpretació de les persones que passin pel lloc.

Tots els projectes emmarcats a ‘Confluències’ han estat possibles gràcies a l’ajuda –abans, durant i després dels períodes d’estada– dels ajuntaments i agents locals, i dels habitants dels municipis, que van facilitar allotjaments, trobades i converses per poder dur a terme les propostes artístiques.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: