Més notícies

L’Hospital La Fe de València ofereix un taller per germanes i germans de pacients ingressats en Neonatologia

Informació i Foto: http://www.gva.es

Infermeres del servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han iniciat diverses accions destinades a la humanització de l’atenció sanitària i als familiars al seu servei. Concretament, han desenvolupat un taller específic per a les germanes i els germans dels pacients nounats que es queden ingressats durant un temps més o menys prolongat.

Sota el títol ‘Tenint cura de la família en la Unitat Neonatal. Les germanes i germans també compten ‘, les infermeres de Neonatologia de l’Hospital la Fe Carmen Jaijo Sanchis, Susana Martínez García, Mara Pérez López i Gregorio Moya han presentat en l’últim Congrés de la Societat Espanyola d’Infermeria Neonatal seu treball sobre la implantació d’un taller dirigit a les germanes i germans de pacients que han d’ingressar durant un període de temps prolongat, bé per patologies bé per prematuritat, a la Unitat de Neonatologia.

El personal sanitari havia detectat al llarg dels anys que a la inquietud generada per l’estat de salut del nadó i l’estrès viscut per la parella dins d’una unitat de cures intensives, se sumava la preocupació i angoixa per la separació de la resta dels seus fills.

“Les llargues estades hospitalàries provocaven per a mares i / o pares un distanciament de la resta de la unitat familiar que els feia sentir sobrepassats i amb sentiment de culpabilitat. Per aquest motiu, l’organització d’activitats assistencials dirigides a aquests membres, en certa mesura desplaçats, ha suposat un cert alleugeriment i una ajuda a l’hora d’explicar les causes de la separació i les cures que necessita cada nadó “, ha indicat Carmen Jaijo.

“Tot i que les visites per a mares i pares estan obertes les 24 hores, per a les germanes i germans es limiten a una estona a la setmana. Hem volgut donar suport la seva presència i ajudar a explicar-los la nova situació a través d’aquest taller per tal d’afavorir el vincle entre la família ja creada, amb un germà o germana gran, i el o la nounada i així facilitar la transició cap a casa “, ha explicat Dolors Bernabeu, supervisora ​​de Neonatologia de la Fe.

Durant els primers mesos de posada en marxa, han passat pel taller prop de 30 menors que, tal com reflecteixen les enquestes emplenades per mares i pares, han respost molt positivament a la iniciativa. Les infermeres continuen recollint informació per oferir una atenció més individualitzada, adaptant el taller al temps d’ingrés de cada pacient o les cures que necessita.

El taller es realitza els dissabtes, de manera que no interfereixi en les jornades escolars i consta de dues parts. A la primera part del taller es reuneixen a les germanes i germans grans a l’aula de l’hospital i les infermeres els expliquen per què el seu germaneta o germanet es queda a l’hospital, com és un bressol incubadora, per a què serveixen les vies i sensors que tenen connectats i les cures que necessiten.

També els presten nines i els ensenyen a canviar bolquers, a posar tiretes, com es posa i treu la roba del nadó amb molta cura i en què consisteix el mètode cangur. Durant la segona part, ja a la sala de Neonatologia, poden fer dibuixos que es queden exposats al Mural de Germanes i Germans i d’aquí passen a fer la visita.

Servei de Neonatologia de l’Hospital la Fe

Isabel Izquierdo, cap de servei de Neonatologia de l’Hospital La Fe, ha destacat que la realització del taller és un pas més en les mesures d’humanització que duen a terme a la Unitat. “El servei de Neonatologia és complex, ja que a més de cuidar i curar pacients, hem d’atendre també als seus familiars”.

“La càrrega afectiva és molt alta i al llarg del temps hem ampliat accions d’humanització, com l’alta precoç, portes obertes per a mares i pares 24 hores, una sala específica per donar informació i atenció al dol, control de llum i sorolls, tallers per a mares i pares perquè participin en les cures del nadó i realitzin el mètode cangur o també el desenvolupament de mètodes que redueixin la manipulació del nadó i el control del dolor “, ha afegit Isabel Izquierdo.

El servei de Neonatologia de l’Hospital La Fe és centre de referència per a atenció de nadons nounats prematurs o amb patologia greu, tant mèdica com quirúrgica. Durant 2016 va atendre a 1.079 pacients, un 14,5% amb una estada superior a un mes.

Prop del 12% dels naixements de la Fe són prematurs, d’aquests, el 45% són atesos en aquest servei. En el cas de menors nascuts amb un pes inferior a 1 kg (62 el 2016), la supervivència ha passat d’un 10% en els anys vuitanta a més d’un 80% en l’actualitat, a més d’una millora notable de la qualitat de vida.

A més, l’Hospital La Fe forma part del protocol de transport neonatal secundari crític de la Comunitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint