DestacatSanitat

L’Hospital General d’Alacant, primer centre espanyol a utilitzar un nou endoscopi sol ús per al tractament de malalties de la via biliar

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital General Universitari d’Alacant, pionera en la introducció de noves tecnologies, ha utilitzat amb èxit, per primera vegada a Espanya, un duodenoscopi d’un sol ús, per tractar i diagnosticar malalties de la via biliar, com poden ser càlculs, estenosi inflamatòries (cicatrius), fuites biliars després de cirurgia o traumatismes de la via biliar i obstruccions produïdes per tumors.

El duodenoscopi és un endoscopi de característiques especials que s’utilitza per al tractament de la patologia de la via biliar en una tècnica endoscòpica coneguda com CPRE (colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica).

“Les particularitats d’aquests endoscopis, que habitualment són reutilitzables, fan que la seva neteja i desinfecció sigui més complicada, fet que ha motivat la recerca de solucions que minimitzin les possibilitats d’infecció per microorganismes. Entre aquestes solucions s’ha plantejat l’opció d’utilitzar duodenoscopios d’un únic ús “, ha subratllat el cap de la Unitat d’Endoscòpia Digestiva, el doctor José Ramón Aparicio.

D’aquesta manera, l’Hospital General ha tingut l’oportunitat de ser el primer centre espanyol que utilitza un model de duodenoscopi sol ús. Es tracta del primer i únic que existeix fins al moment d’un sol ús i que, per tant, evita el procés de desinfecció i permet als professionals sanitaris utilitzar un nou dispositiu estèril per a cada procediment.

La doctora Belén Martínez ha estat l’encarregada d’utilitzar aquest nou duodenoscopi per primera vegada en una colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE) d’un pacient d’alt risc. “Durant l’exploració se t’oblida que és un endoscopi sol ús, ja que manté una excel·lent qualitat d’imatge i estabilitat, a més de permetre un adequat maneig de material per al tractament de lesions”, ha assenyalat.

Aquesta eina es va a utilitzar en un determinat grup de pacients d’alt risc, com és el cas de pacients amb immunodepressió; “Per exemple, sotmesos a un trasplantament hepàtic recent, en tractament oncològic actiu o amb malalties hematològiques, en els quals la introducció d’un germen exogen podria ser perjudicial”, ha indicat el responsable de la Unitat.

Un altre grup de pacients en els que podria tenir utilitat és aquells i aquelles que presenten una infecció o colonització per gèrmens multiresistents a antibiòtics, com és el cas de pacients amb estades prolongades a UCI o reanimació, amb la finalitat d’evitar el contrari, la transmissió de la infecció d’aquest pacient a altres.

“La implantació d’aquesta nova tecnologia a l’Hospital d’Alacant és, en definitiva, una aposta per garantir la seguretat dels pacients”, ha ressaltat el doctor Aparicio.

En aquest sentit, “la pandèmia de COVID-19 ha representat un motiu de preocupació en les unitats d’Endoscopias”, com ha reconegut el doctor Aparicio. Els procediments endoscòpics requereixen que el personal sanitari extremi les precaucions, ja que generen aerosols, un dels mecanismes de major risc de transmissió de l’coronavirus.

Per això, la utilització de duodenoscopios sol ús en els pacients amb COVID-19 aporta una major seguretat per al personal sanitari, ja que són eliminats en els cubs de residus immediatament després de finalitzar l’exploració.

Al voltant de 450 CPRE a l’any

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital General Universitari d’Alacant, adscrita a el Servei de Medicina Digestiva, realitza cada any al voltant de 10.000 procediments, dels quals uns 450 són de colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE), una tècnica mínimament invasiva mitjançant la qual el facultatiu o la facultativa pot examinar els conductes biliars i pancreàtics per a l’estudi i tractament de determinades patologies.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint