DestacatMunicipisSanitat

L’Hospital de Torrevella reforça el servei d’oncologia després de la incorporació de dos professionals nous per millorar la qualitat assistencial

Soundcool, el sistema de creació sonora i visual col·laborativa amb mòbils i tauletes, ideat pel professor i investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) Jorge Sastre, podria contribuir a l’estimulació cognitiva de persones malaltes d’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. Així es deriva d’un projecte de recerca que duu a terme Sastre i el seu equip en col·laboració amb José Manuel Moltó, investigador de la Fundació Fisabio i neuròleg de l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi.

Finançat per la Generalitat, a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i per Polisabio (Programa de col·laboració UPV-Fisabio), els seus primers resultats s’han presentat al IX Congrés Nacional d’Alzheimer, celebrat aquest dijous a Vitòria-Gasteiz .

“Es tracta d’uns resultats preliminars però molt prometedors. Hem acabat la Fase 1 de validació del sistema i és un primer pas en el nostre projecte de recerca, centrat en l’ús de les noves tecnologies com a teràpia no farmacològica en malalties neurodegeneratives”, ha apuntat Jorge Sastre.

Segons els resultats obtinguts a l’Associació de Familiars i Persones amb Alzheimer i altres demències AFA CANALS, Soundcool ajudaria a incrementar la motivació i la creativitat de pacients i potenciaria també la interrelació entre les persones malaltes.

A dia d’avui, hi ha moltes apps per estimular els pacients amb aquest tipus de patologies neuronals, com ara Neuron UP (el més utilitzat i conegut), Smart Brain, Stimulus o Know Alzheimer, però cap és col·laborativa, a diferència de Soundcool.

El sistema sorgit dels laboratoris de la UPV permet crear amb les tablets concerts i altres activitats col·laboratives amb música, so, imatge i vídeo en pocs segons. Consisteix en un conjunt de mòduls com a players d’àudio, imatges o vídeo, efectes d’àudio i vídeo, chroma, barreja de vídeos, etc. que poden interconnectar-se entre si, com si fos un ‘LEGO’ per a so, música i imatge o vídeo.

L’equip de la UPV va organitzar a finals del mes d’octubre passat la participació d’AFA CANALS en la creació visual del concert final del Festival Internacional SOXXI 2021. Els pacients van controlar a distància, des de les instal·lacions del centre, diferents elements, participant creació de l’espectacle.

“Les activitats col·laboratives realitzades a AFA Canals al llarg de les proves van estimular els pacients a ajudar-se entre si per realitzar-les, ia relacionar-se sí una vegada acabades, cosa que no passava fàcilment abans de començar les mateixes”, ha destacat Begoña Faura, directora d’AFA Canals.

L’equip de la UPV i Fisabio continua amb aquesta línia de recerca amb l’objectiu de corroborar aquests resultats preliminars, per a la qual cosa durà a terme proves noves sobre la utilitat d’aquesta eina en diferents tasques d’estimulació cognitiva.

El projecte ja ha despertat l’interès de la Confederació Espanyola d’Alzheimer (Ceafa) i de la Federació Valenciana d’Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer (Fevafa).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint