DestacatMés notícies

La Universitat d’Alacant patenta una tecnologia per a l’eliminació d’olors en plàstics reciclats amb vapor d’aigua

Investigadors de el Grup de Residus, Energia, Medi Ambient i Nanotecnologia (REMAM) de la Universitat d’Alacant han desenvolupat una tecnologia per a l’eliminació d’olors en materials plàstics reciclats per arrossegament de vapor. Aquesta innovació augmenta la reutilització de plàstics procedents de brossa domèstica i industrial com a matèria primera per al seu ús posterior.

Aquest procediment, patentat fa escassos mesos i pel qual ja s’han interessat cinc empreses, entre elles una multinacional, elimina els elements contaminants i també les substàncies odoríferes dels plàstics reciclats emprant vapor d’aigua, segons explica la investigadora de la UA Andrea Cabanes .

Aquesta jove investigadora i el catedràtic en Enginyeria Química de la UA, Andrés Fullana, han dedicat un any i mig a desenvolupar aquest nou invent que posseeix un gran potencial per sectors de l’reciclatge i de la fabricació d’envasos plàstics. La importància de la tecnologia rau en la seva contribució a disminuir les deixalles d’aquest material en els abocadors i a augmentar la qualitat dels envasos domèstics reciclats.

context

En 2018 es van generar 29,1 milions de tones de residus plàstics a Europa, dels quals 17,8 milions de tones van correspondre a envasos. D’aquest volum, un 42% es va reciclar i la resta es va incinerar o es va rebutjar en abocadors. Això suposa que més de deu milions de tones de residus plàstics no es reciclen a Europa anualment. En aquest sentit, la tecnologia patentada per la UA, a més d’obtenir un producte net lliure d’olors totalment reutilitzable per a altres usos mitjançant un procediment respectuós amb el medi ambient, permet la reducció de plàstics en abocadors.

Els materials amb què treballen Andrea Cabanes i Andrés Fullana són els envasos de plàstic perquè cada vegada més hi ha una major demanda de millorar la qualitat d’aquests materials reciclats. No obstant això, la reutilització dels residus de plàstic domèstics es veu limitada pel seu alt contingut en restes de menjar i productes de neteja que s’absorbeixen en la matriu polimèrica, convertint-se en contaminants i causants de la mala olor, segons els dos investigadors.

Aquestes substàncies odoríferes, indiquen els investigadors de la UA, són compostos orgànics volàtils (VOCs) que en l’actualitat no es poden eliminar mitjançant un rentat convencional o l’actual reciclatge mecànic convencional. “Per tant, hi ha la necessitat de reciclar d’una manera eficient i respectuosa amb el medi ambient aquests residus de plàstic per a la seva posterior utilització com a matèria primera, així com per reduir la seva presència en abocadors, disminuir els costos de producció en les indústries de el sector , i per augmentar el valor afegit del producte “, afegeix Andrea Cabanes.

El procediment patentat per la UA comprèn diverses etapes. La primera consisteix en la separació i condicionament de l’plàstic; la segona, si triturat; la tercera, en el seu rentat químic amb surfactant (sabó); la quarta, al esbandida de l’material plàstic; la cinquena, en l’assecat mecànic, i la sisena, a la desodorització de l’plàstic, que es realitza en una columna de destil·lació amb vapor.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint