La Universitat d’Alacant i el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana llancen el projecte “34 plats. 34 comarques”

El Centre de Gastronomia de la Mediterrània UA-Dénia (Gasterra), la Càtedra Carmeta-UA d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic i el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) han llançat el projecte 34 plats. 34 comarques. Redescobrint el Receptari valencià de Les nostres familias, una iniciativa que vol visibilitzar el llegat gastronòmic de les trenta-quatre comarques de la Comunitat amb plats autòctons, sabors locals i productes de proximitat. Així, seran els i les dietistes-nutricionistes qui recuperin i actualitzen receptes tradicionals a través dels testimonis de les dones de les seves famílies encarregades de preservar aquesta herència culinària. “Volem posar en valor i reconèixer la feina invisible que les dones han exercit durant dècades en la gastronomia i plasmar en un receptari aquests coneixements culinaris, transmesos de generació en generació, per no perdre receptes tradicionals de la nostra regió i poder recuperar-les de la manera més saludable i nutritiva possible “, explica María Tormo, dietista-nutricionista i investigadora-col·laboradora de la Càtedra Carmencita d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic.

Un mapa de sabors de nord a sud

Des dels Ports fins la Vega Baixa passant per l’Alt Vinalopó, la Vall d’Albaida, la Foia de Bunyol o La Serranía, totes les comarques estaran representades culinàriament amb una recepta per a 2 persones, que inclourà el nom de l’plat, els ingredients , la seva manera d’elaboració i temps, una valoració nutricional, així com recomanacions dietètiques i gastronòmiques. Des del CODiNuCoVa llancen una crida als seus col·legiats, més de 900 en tota la Comunitat, als que animen a participar i ser ambaixadors de la seva comarca: “busquem 34 dietistes-nutricionistes que recuperin aquests plats heretats dels que millor els coneixen: les seves mares, ties, àvies, besàvies … Generadores i transmissores dels sabors originals del nostre territori, dones que han preservat una tradició culinària saludable i nutritiva per a tots nosaltres “, apunta Rafael Birlanga, vicepresident de l’CODiNuCoVa. Aquests nutricionistes tindran la missió de presentar receptes actualitzades, saludables i saboroses, on la personalitat, productes i sensibilitat de cadascuna de les comarques estigui representada. “Es tracta, en definitiva, de redescobrir el patrimoni culinari de cadascuna de les 34 comarques de la Comunitat Valenciana”, afegeix.

El tercer objectiu de 34 plats. 34 comarques passa per l’Educació Alimentària i Culinària. Així ho explica Anna Saragossa, dietista-nutricionista i coordinadora acadèmica de el Centre de Gastronomia de la Mediterrània UA-Dénia (GASTERRA): “En aquests moments la societat rep un excés d’informació sobre alimentació i nutrició a través de multitud de canals, principalment en línia. I tot i així els ciutadans no s’alimenten correctament ni realitzen eleccions saludables en els seus àpats. Hem d’aprendre de nou a cuinar, a fer servir matèries primeres, a realitzar elaboracions nutritives, saboroses i saludables que ens permetin descartar definitivament els ultraprocesados ​​i el menjar ràpid. Amb aquest receptari també busquem això: acostar la cuina a la població desterrant la idea que per cuinar cal invertir molt temps “.

El procés de selecció d’autors ja s’està realitzant i està previst que el receptari vegi la llum a finals de 2021.

Sobre la Càtedra Carmeta

La “Càtedra Carmencita d’estudis de l’gust gastronòmic” forma part de les càtedres institucionals de la Universitat d’Alacant i va iniciar les seves activitats el novembre de 2017. Compta amb el patrocini de l’empresa Jesús Navarro SA de Novelda, empresa líder en el camp d’espècies , salses i condiments alimentaris (www.carmencita.com). L’objectiu principal de la Càtedra és desenvolupar activitats de recerca, divulgació i formació en l’àmbit de la gastronomia, i en particular les relacionades amb l’univers de l’sabor i la riquesa culinària que tanca la cultura alimentària mediterrània.

sobre Gasterra

El Centre de Gastronomia de la Mediterrània, UA-Dénia, GASTERRA, sorgeix com una iniciativa col·laborativa de la Universitat d’Alacant (UA) i es conforma com una aliança entre aquesta, la Generalitat Valenciana mitjançant Turisme Comunitat Valenciana i Dénia, designada per la UNESCO ” ciutat Creativa de la Gastronomia “a través del seu Ajuntament. L’objectiu d’GASTERRA és impulsar els estudis i la investigació en el sector de la Gastronomia, particularment a la Comunitat Valenciana, fins a situar-lo com un referent de la dieta i la cultura alimentària mediterrània, contribuint així a l’educació en hàbits alimentaris saludables.

Inforamció i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: