La soprano Èlia Casanova i l’il·lustrador Paco Giménez presenten a la Fira del Llibre de València el seu CD sobre el Cançoner d’Elvas

Diumenge 1 de maig a les 18 hores, en el marc de la Fira del llibre de València, tindrà lloc la presentació del disc Elvas. Qui et va portar el cavaller, el nou treball discogràfic de la soprano valenciana Èlia Casanova i el vihuelista Alfred Fernández dedicat als cançoners ibèrics del segle XVI.

Tot i que el CD és a les plataformes digitals des del passat 1 de març, és ara quan se’n presentarà la versió física, que compta amb la col·laboració de l’artista Paco Giménez, Premi Nacional d’Il·lustració 2019. El reconegut il·lustrador valencià, a més de ser l’autor de la portada del CD i del disseny del llibret, ha realitzat set il·lustracions grandària A5 que corresponen a 7 cançons de l’àlbum en una carpeta dissenyada pel mateix artista. Unes imatges que ajuden l’oient a situar les diferents escenes que es relaten a les peces escollides i que aborden temes eterns que aquí s’acompanyen amb dibuixos ubicats en diferents èpoques i llocs, apuntant detalls d’històries que igualment podrien amagar-se darrere les cançons.

Per a aquells ja no usin el format CD però vulguin tenir un objecte, poden comprar un pòster de sèrie limitada i signada per l’autor de 100 exemplars que conté la descàrrega del disc i està pensat, igual que la resta de les il·lustracions, per ser gaudit juntament amb lescolta del CD.

El resultat és una cura feina, concebuda com un objecte, que uneix les pròpies lletres de les cançons amb la música i les il·lustracions, generant una experiència que permet gaudir del cançoner de forma immersiva. Tant les il·lustracions, de les quals se’n farà una edició limitada, com el disc, es poden adquirir a la web http://www.latendresarecords.com
Aquest interès per crear sinergies amb altres artistes i disciplines es configura ja com la marca de la intèrpret valenciana Èlia Casanova qui, com ja va fer el 2019 al seu primer CD, L’universo sulla pelle (Premi Carles Santos de la Música Valenciana) ha apostat per la innovació i la creativitat a tots els seus projectes. És el cas també de l’espectacle Plebeyos Bailes, estrenat a l’última edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, en què a través de sarabandes, jàcares, vilans, passacàglies, folies i mariones, mostra al públic la pràctica musical de les dones més humils del Segle d’Or amb 6 grans músiques a les quals se suma la posada en escena i dramatúrgia de Societat Doctor Alonso, el vestuari de Jorge Dutor i la il·luminació de Cube.

Des del punt de vista musical, el CD inclou material recopilat al Cançoner d’Elvas, un manuscrit portuguès del segle XVI amb obres musicals profanes escrites fonamentalment per autors anònims. Com afirmen els intèrprets, “quan es treballa els cançoners ibèrics del Renaixement, com el Cançoner d’Elvas, de seguida t’adones d’un detall curiós i important: és fàcil fer sonar aquest repertori. I és que la música és excel·lent i està molt ben escrita. L’exquisida senzillesa i la transparència de les textures musicals van acompanyades d’uns textos de lucidesa nua. El misteri plana sobre aquestes col·leccions de música secular. Qui eren aquestes persones anònimes de tan alt nivell artístic? Les seves vides i quefers es perden a la nit dels temps… tant se val, ens han llegat la seva música i les seves paraules. Paraules senzilles de vides senzilles. L’amor, la gelosia, l’esperança, la mort… De persones que et miren directament als ulls i et xiuxiuegen: “res no ha canviat, jo sóc tu i tu seràs jo”.

Èlia Casanova
Titulada Superior de Cant pel Conservatori de Música de València, es va especialitzar en música antiga, becada per l’Institut Valencià de la Música, amb el prestigiós tenor Andrew King.

Ha estat guardonada amb diferents premis en l’àmbit de la música antiga, entre els quals destaquen el Cecil Drew Oratorio Prize (Anglaterra) i el Premi Especial del Jurat del Concurs Internacional de Música Antiga de Gijón.

Col·labora regularment com a solista amb ensembles especialitzats com Capella de Ministrers, La Capella Reial de Catalunya, Qvinta Essençia, Aire Español, Música Ficta, Harmonia del Parnàs, Meditarrània Consort, L’Arcàdia, Delirium Musica, Amystis cor de cambra o Armonia degli Affetti , entre d’altres.

Fins ara ha enregistrat setze discos amb diverses agrupacions. En els darrers dos anys ha gravat L’Universo Sulla Pelle amb el seu ensemble La Tendresa; Marenzio, Madrigals amb Qvinta Essençia; Rèquiem de José de Nebra amb La Madrileña; Cristóbal de morals Super Lamentationes, Lucretia Borgia, Arrels. Entre la tradició i el patrimoni i La Ruta de la Seda amb Capella de Ministrers; Ressons del parnàs, espanyol madrigals amb Amystis; Alonso Lobo Sacred Vocal Music amb el Coro Victoria; Sacri Profanis amb Delirium Música i DREIZEHN Stockhausen & Hildegarda amb Amores Grup de Percussió.

Alfredo Fernández
Neix el 1970 a Barcelona. Estudia la carrera de guitarra clàssica amb Jordi Codina, Manel González i Fernando Rodríguez. Posteriorment s’especialitza en instruments antics de corda polsada: viola de mà, guitarra barroca, llaüt, etc. De formació autodidacta, ha rebut consells de prestigiosos mestres com William Waters, Rolf Lislevand, Paul O’dette o John Griffiths.
Actualment té editats tres CDs com a solista. Aquests treballs han rebut excel·lents crítiques en revistes especialitzades com Repertoire, Le Monde de la Musique, Gramophone, Goldberg, Scherzo, Ritme, Lute Society Magazine, etc. El seu últim CD com a solista ha estat premiat amb el 10R de Répertoire a part d’obtenir màximes qualificacions en diverses revistes.
Ha actuat com a solista a Espanya, Holanda, França, Alemanya, Estats Units, Bèlgica, Grècia, Marroc, Brasil i Itàlia. Ha realitzat recitals de viola de mà i llaüt en prestigiosos festivals de música antiga i de guitarra com: Laus Polyphoniae (AMUZ, Anvers, 2012), Oude Muziek Utrecht (Utrecht, 2008),MA Brugge (Brujas, 2000) Füssen, Alemanya, 2010 i Utrecht, Holanda, 2013), Festival Guitarrísimo de Munic, Festival Guitarrísimo de Sao Paulo, Festival de Música Antiga d’Úbeda i Baeza (2008 i 2012), etc. És codirector del grup El cant del cavaller especialitzat en música renaixentista ibèrica i amb el que ha actuat a Portugal, Holanda, Bèlgica, Àustria i Alemanya.
Paco Giménez
Nascut a València el 1954 i de formació autodidacta, el 1974 va iniciar la seva tasca professional com a il·lustrador i dissenyador gràfic. Des del 1982 el seu treball se centra principalment en el sector infantil i juvenil. A més d’alguns còmics, ha il·lustrat individualment 125 llibres i materials didàctics, a més d’historieta gràfica. També ha dissenyat uns 50 llibres, dels quals 17 són col·leccions, 36 cartells i 28 marques.

Entre els nombrosos guardons obtinguts al llarg de la carrera, destaca el Premi Nacional d’Il·lustració a la Trajectòria 2019, del Ministeri de Cultura i Esport.

Ha participat a les exposicions professionals més importants del sector, imparteix habitualment conferències a escoles d?art i participa en taules rodones, organitzant també jornades i assessorant congressos i exposicions professionals.

Ha participat com a jurat de diferents premis d’il·lustració, i ha estat cofundador, president i vicepresident de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València i cofundador i secretari de la Federació d’Associacions d’Il·lustradors Professionals.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: