Més notícies

La revista ‘Laberintos’ aborda el confinament intel·lectual de Pau Casals en protesta per la dictadura franquista

La revista ‘Laberintos’ sobre els exilis culturals espanyols que edita la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha publicat en l’últim número un article relacionat amb el confinament intel·lectual de Pau Casals en protesta per la dictadura franquista.

El confinament voluntari de Pau Casals, en el seu exili francés, en una actitud de silenci musical va significar una protesta contra la dictadura militar i contra el silenci còmplice dels governs de les nacions democràtiques i antifeixistes que estaven contribuint a consolidar Franco després de la victòria aliada en la Segona Guerra Mundial. Aquest és un dels sis textos que es poden llegir en l’apartat d’estudis assajos i investigacions, signat pel professor Manuel Aznar.

De la resta de textos, dos conflueixen en la recuperada figura de Luisa Carnés, escriptora i periodista exiliada a Mèxic: ‘Retornar l’exili: la recuperació de la literatura en l’exili republicà espanyol a través de la figura de Luisa Carnés’, de Jordi Escortell Crespo, i l’estudi d’Ángela Moro ‘Como papel en blanco’, sobre la mateixa autora.

També el poeta Luis Cernuda ha merescut l’atenció de Pablo Muñoz Covarrubias, amb ‘Fidelidad a su destino’, i Ricardo Tejada ho ha fet amb el pintor i escriptor Ramón Gaya en ‘El rostro velado’, sobre un quadre de Ramón Gaya pintat a l’inici del seu exili, a Cardessse. Per la seua banda, Carlos D. Cornejo és autor d”El exilio como trastorno del orden natural y pérdida de la unidad primaria: la narrativa novelesca de Sergio Mulet’.

El dossier central d’aquest número el constitueixen les ponències presentades en les IV Jornades Laberintos, que es van celebrar els dies 16 i 17 de setembre de 2019 a la Biblioteca Valenciana i al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, titulades ‘Editors i editorials de l’exili republicà de 1939, huitanta anys després’.

En la secció de ‘Textos i documents’ s’editen sengles treballs de Martin Murphy -‘Los exiliados de Eaton Hastings’- i de William Sherzer -‘La última etapa de Manuel Andújar’-, conferència aquesta última pronunciada en l’homenatge a l’escriptor exiliat que va tindre lloc al Cafetín Croché de San Lorenzo de El Escorial el juliol de l’any passat, 2019. Finalment, es publica ‘Un poema Extrambú marítima y una barquita de pesca (Recuerdos de una odisea) 1939-1968’, del qual és autor Progreso Pastor.

La revista, es distribueix en format paper a través de la llibreria Llig de la Generalitat i també es pot consultar en format digital en la web de la Biblioteca Valenciana ().

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint