La importància de recuperar per a la ciutadania edificis històrics com l’antic Col·legi de les Monges de Xeraco

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat “la importància de recuperar per a la ciutadania edificis històrics com és el cas de l’antic Col·legi de les Monges de Xeraco”, les obres de rehabilitació ha visitat acompanyada per l’acalde de la localitat, Pep Tejada, i la directora general d’Habitatge, Rebeca Torró.

En la seva vista, Salvador ha assenyalat que la Conselleria d’Habitatge ha realitzat “una inversió de més de 400.000 euros per recuperar un edifici de principis del segle XX que forma part del patrimoni cultural i històric de Xeraco i dotar-lo d’un ús sociocultural perquè tots els veïns de la localitat i els seus visitants puguin fer ús d’ell “.

Segons ha explicat la consellera, “des de la Conselleria estem promocionant la rehabilitació com a motor de la nova economia ja que no només potencia el sector de la construcció sinó tot un seguit de sectors afins molt castigats també per la crisi”. A més, ha continuat, “actuacions com aquesta comporten la regeneració i la dinamització de tot el seu entorn”.

Així mateix, María José Salvador ha reiterat que “recuperar edificis d’interès arquitectònic no té sentit en si mateix, si no va acompanyat d’un pla d’usos”. Per a la consellera es necessiten “edificis vius que ajuden a conservar la personalitat dels seus municipis, al mateix temps que es manté el valor patrimonial”. “Hem de -ha afegit- cuidar els nostres municipis, els seus centres històrics, els seus edificis més valuosos i representatius de manera que es duguin a terme intervencions de qualitat que abordin de forma integradora problemàtiques ambientals, socials i econòmiques”.

En aquest sentit, la consellera ha fet referència a la gestió d’un bon nombre de EDUSI ‘si ARRU’ si l’objectiu del seu departament d’aproximar les actuacions de rehabilitació d’edificis i de regeneració urbana a l’enfocament europeu, “i fer de la integració, la sostenibilitat i la innovació les claus, però sempre des del respecte pel patrimoni tant social com edificat “.

Rehabilitació del col·legi Les Monges de Xeraco

La rehabilitació del Col·legi Les Monges de Xeraco per a ús sociocultural respon a una reivindicació dels veïns de la localitat ja que es trobava en estat de semirruina com a conseqüència de l’abandó sofert a través dels anys. Així presentava part de les cobertes derruïdes, amb les consegüents humitats en murs i forjats, i zones on s’apreciava un estat avançat de deteriorament, sobretot en les biguetes que el componen, trobant alguns draps derruïts.

L’entrada principal se situa al carrer Presbiteri Bofí, en la qual es troba també la Casa de la Cultura, i des d’on es donarà accés a una plaça coberta que serà un punt de trobada i de recepció a l’edifici, concebut com un espai a mig camí entre el carrer pública i l’interior més privat. També està previst un accés secundari pel carrer Màrtirs.

Després de la plaça coberta, un vestíbul integrat en una sala d’exposicions diàfana que al costat del nucli de comunicació vertical organitza els espais. En aquesta mateixa planta s’ubica el museu etnològic, a la seva entrada es proposa crear un espai de doble alçada per dotar-lo de qualitat espacial i mantenir l’espai voltat que existeix. La planta primera i la segona quedaran diàfanes.

A més es realitzarà la consolidació i substitució de coberta i forjats, tractant de mantenir en la mesura que sigui possible els elements estructurals existents i en coberta es recuperarà el material constituït per teula àrab.

En la restauració exterior de l’edifici es respectarà al màxim la seva composició original, mantenint tots els seus buits en forma, mida i situació, igual que el seu serralleria, substituint-se únicament la seva fusteria donat el seu estat de deteriorament. Interiorment es recuperaran els elements constructius amb valor històric cultural, com rajoles ceràmics, xapats de rajoles, que es posaran en valor utilitzant-a manera de tapís en el paviment.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: