EducacióSanitat

La Generalitat i la Universitat d’Alacant desenvolupen un projecte amb intel·ligència artificial per millorar l’atenció als pacients COVID-19

La Generalitat i la Universitat d’Alacant (UA) han impulsat un projecte mitjançant l’ús de l’big data i intel·ligència artificial que permet millorar l’atenció a pacients malalts de COVID-19, després de realitzar una anàlisi de les patologies prèvies que han patit, dels tractaments que els han estat aplicats, dels resultats obtinguts i de l’evolució de la malaltia. Basant-se l’encreuament d’aquestes dades, els algoritmes suggereixen el tractament amb major èxit per a cada pacient.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, han presentat al costat de la rectora de la UA, Amparo Navarro, la iniciativa que s’ha finançat gràcies a les donacions COVID realitzades per la ciutadania, a través de la línia posada en marxa per la Generalitat. En concret, aquest projecte va rebre un finançament de 100.000 euros.

Vicent Soler ha destacat que aquest és un exemple del que suposa la col·laboració entre la Generalitat, el món universitari i la societat civil. “Aquesta crisi ha suposat un repte a tots els nivells i ens ha obligat a donar el millor de nosaltres mateixos com a govern i com a persones individuals. El Consell va decidir destinar de forma íntegra a projectes de recerca d’excel·lència contra el virus les donacions que van realitzar ciutadans anònims, col·lectius i empreses i ara veiem els resultats “, ha indicat el conseller.

“Cada vegada més, la universitat s’està reivindicant com un espai de recerca de primer nivell. Per això és tan important continuar avançant en la transformació del nostre model econòmic cap a un més basat en el coneixement, la R + D + I i la sostenibilitat” , ha subratllat Soler.

En aquest sentit, la rectora ha recordat que més de el 70% de la investigació que es fa a Espanya es desenvolupa en el si de les universitats pel que ha agraït a Consell el suport econòmic i els ha instat “a afermar noves línies de finançament que consolidin l’avenç científic i el posicionament de la investigació de la Comunitat “.

En aquesta mateixa línia, Carolina Pascual ha assenyalat que és “fonamental” adaptar la formació tecnològica a les necessitats de el teixit productiu. “La Comunitat Valenciana compta amb una excel·lent xarxa d’instituts d’investigació que, en col·laboració amb les universitats i les empreses, poden tenir un paper fonamental per elevar el nostre nivell investigador i oferir solucions d’avantguarda als reptes que se’ns presentin”.

Per això, ha indicat que aquest és un dels projectes escollits per la Conselleria d’Innovació per destinar part dels 1,2 milions que es van rebre de donacions COVID-19. “Som conscients que la inversió sostinguda en el camp de la ciència permet sortir més ràpid i millor de la crisi per això no hem dubtat en quines àrees són les havíem de prioritzar. L’aposta per la ciència creix un 70% en els pressupostos de 2021 “, ha explicat Pascual.

En aquest sentit, la rectora ha recordat que més de el 70% de la investigació que es fa a Espanya es desenvolupa en el si de les universitats pel que ha agraït a Consell el suport econòmic i els ha instat “a afermar noves línies de finançament que consolidin l’avenç científic i el posicionament de la investigació de la Comunitat “.

A l’acte han assistit també la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació, Carmen Beviá, i el director de l’equip investigador, Juan Carlos Trujillo, que ha explicat els detalls de el desenvolupament de el projecte en el qual participat també l’empresa Lucentia Lab, una companyia de base tecnològica de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb els hospitals de la Comunitat Valenciana.

projecte

La proposta i construcció d’aquest model es basa en l’experiència prèvia del grup de recerca de la Universitat d’Alacant ‘Lucentia Research’, liderat pel catedràtic de el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics (DLSI) de la Universitat d’Alacant, Juan Carlos Trujillo Mondéjar.

El projecte s’està treballant en diversos hospitals de la Comunitat Valenciana, com l’Hospital la Fe de València, amb la participació de les i els investigadors Maria Eugenia Gas López, José Luis Vallés Pardo i Alba Loras i de Bernardo Baldivieso, director de l’Àrea de planificació, així com a l’Hospital d’Elda, en el qual col·laboren Reis Pascual Pérez, cap de secció de Medicina Interna i Malalties Infeccioses de l’Hospital d’Elda i professora titular de el departament de Medicina de la UMH, i Eleuterio Llorca Martínez, cap de secció de Pneumologia i president de l’comitè científic de la Societat Valenciana de Pneumologia

La investigació ha permès el desenvolupament d’una plataforma que accedeix a les històries clíniques dels pacients per extreure informació sobre patologies prèvies, tractaments rebuts i proves realitzades per detectar el COVID-19.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint