Política

La Diputació d’Alacant inaugura un nou espai dedicat a la transparència, participació ciutadana i bon govern

La Diputació d’Alacant ha celebrat aquest matí el I Congrés de Transparència, Participació Ciutadana i Bon Govern, una trobada organitzada amb l’objectiu d’informar, aprofundir i obrir un debat sobre aquestes qüestions amb la participació de les administracions i la ciutadania. La jornada ha estat inaugurada pel president de la institució provincial, Carlos Mazón, i la vicepresidenta primera i diputada de Cultura i Transparència, Julia Parra, i ha comptat amb la presència de nombrosos càrrecs públics i representants de les administracions locals i del món empresarial .

El president de la Diputació ha destacat que aquest Congrés “és un acte d´inici, una primera pedra, i l´impuls per parlar a fons sobre la transparència i pot convertir la província d´Alacant en pionera en aquest assumpte”. En aquest sentit, ha defensat una transparència entesa com a “una acció transversal que ha de ser present en tots els àmbits de l’administració”.

Mazón ha manifestat, a més, que “la cultura de la transparència és impossible d´implantar si no hi ha participació ciutadana i així és com estem treballant a la Diputació d´Alacant, posant en marxa recursos molt importants destinats a aquesta finalitat”.

Per la seva banda, Julia Parra ha obert el I Congrés amb una invitació a treballar per la transparència “més enllà del simple compliment de la normativa i implicant els ajuntaments amb la finalitat de guanyar-se la confiança de la ciutadania a les entitats públiques”.

La vicepresidenta ha explicat que “quan va començar aquesta legislatura vam emprendre un viatge decidit i sense marxa enrere cap a una administració més propera, més accessible i oberta”. Parra ha remarcat que s’ha aconseguit crear noves ajudes, modernitzar recursos digitals fonamentals per fer accessible l’administració i obrir la comptabilitat de la Diputació a la ciutadania, èxit que ha considerat “un dels actes de transparència més grans que es pot dur a terme” .

Aquesta primera trobada s’ha desenvolupat amb el propòsit d’establir les bases d’una cultura de transparència transversal que arribi a la societat amb la implicació de tots els agents que treballen a la gestió pública, des de càrrecs de responsabilitat fins a representants d’ajuntaments i mancomunitats.

La jornada ha comptat amb quatre ponències moderades per Miguel Ángel Blanes, tècnic assessor del Síndic de Greuges i premi extraordinari de Doctorat a l’àmbit de la transparència atorgat per la Universitat d’Alacant. El director i fundador del diari El Independiente, Casimiro García Abadillo, ha estat l’encarregat d’oferir la conferència inaugural, titulada ‘La transparència com a nexe d’unió entre l’administració i la societat’.

Al primer debat dedicat a ‘La transparència com a eina de gestió pública’ han participat el director acadèmic de l’Observatori per a la Transformació del Sector Públic ESADE, Juan Luis Manfredi; el conseller de la Comissió de Transparència i Participació de la Comunitat de Madrid, Rafael Rubio Núñez i la catedràtica emèrita de la UAB i desenvolupadora de les plataformes http://www.ciutadaniaplural.com i http://www.mapainfoparticipa.com, Amparo Moreno Sardà. Els ponents han posat de manifest la importància de la comunicació estratègica al sector públic i la seva repercussió en la credibilitat, la reputació i la influència. També han estat temes de debat la necessitat elaborar un coneixement transparent i comprensible i formular polítiques públiques equitatives i sostenibles per facilitar la participació ciutadana.

A la segona taula rodona hi han intervingut Manuel Medina, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i membre del Consell de Transparència i protecció de dades d’Andalusia, i Joaquín Meseguer Yebra, acadèmic de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació. S’hi ha defensat la recerca d’un equilibri entre l’accés a la informació pública i la protecció de dades personals per garantir l’èxit de la transparència.

Per tancar la jornada de reflexió, el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, magistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i vocal del Consell de Transparència autonòmic des de 2015, Lorenzo Cotino, ha dedicat la seva ponència a ‘La regulació de la transparència: lliçons apreses i assignatures pendents’.

Gairebé un centenar de persones han assistit al I Congrés de Transparència, Participació Ciutadana i Bon Govern. Entre els assistents hi ha la vicealcaldessa d’Alacant, Mari Carmen Sánchez, els diputats provincials Javier Gutiérrez, Alejandro Morant i Juan Bautista Roselló, diputats del Congrés i les Corts Valencianes i alcaldes. L´acte celebrat al´ADDA s´ha pogut seguir via streaming.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint