La Comissió Interuniversitària CIRTPV, la plataforma Teledetodos i la Xarxa d’Excel·lència Innonews defensen els mitjans de comunicació públics i la qualitat de la comunicació com a garantia democrática

Diversos col·lectius i plataformes d’investigadors, docents i professionals de la comunicació han fet públics diferents comunicats i notes de premsa en defensa de la qualitat dels mitjans de comunicació -públics i privats,- com a garantia per a la convivència i per a assegurar la qualitat de la democràcia, en un context sociopolític bastant agitat davant les cites electorals del pròxim 28 d’abril i del 26 de maig.

D’una banda, el col·lectiu Teledetodos ha presentat una «Declaració en defensa d’uns mitjans públics veraços, lliures i independents», publicada el passat 3 d’abril, en la qual es reclama el compromís ferm dels grups polítics amb els mitjans públics. En aquest comunicat, es crida l’atenció de la delicada situació de paràlisi en la qual es troba Radiotelevisió Espanyola (RTVE), a causa de la dependència crònica dels poders polítics i al seu deficient finançament. Amb aquesta declaració, els acadèmics i professionals de la comunicació alerten sobre la necessitat que es compte, al més prompte possible, amb una nova direcció de la corporació pública estatal, que respecte els resultats del concurs públic per a la selecció de la Presidència i el Consell d’administració de RTVE. En definitiva, la declaració publicada (https://teledetodos.es/index.php/manifiestos-y-declaraciones/declaracion-rtve-2019) reclama independència, autonomia financera i gestió professional i transparent de la Corporació RTVE per a afrontar els reptes de futur de la societat digital, en el context de la qual els mitjans de comunicació públics estan cridats a jugar un paper essencial, sobretot per a consolidar la nostra jove democràcia. La declaració ha comptat amb el suport de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), la Federació de Sindicats de Periodistes (FESP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), la Unió Llatina d’Economia Política de la Informació, la Comunicació i la Cultura (ULEPICC), la Xarxa de Mitjans Comunitaris (ReMC), l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), la Public Media Alliance, entre nombroses organitzacions.

Per la seua part, la Xarxa d’Excel·lència Innonews (Innovació dels Informatius en la Societat Digital), reconeguda en 2017 pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, ha fet públic el comunicat «En defensa de la qualitat de la comunicació i de la democràcia», on s’apel·la a la responsabilitat dels mitjans de comunicació, als professionals de la informació i als ciutadans sobre la degradació de l’ètica informativa, la proliferació de fake news i la manipulació informativa, especialment en el context dels processos electorals en curs. L’escrit publicat (http://www.culturavisual.uji.es) és una crida d’atenció sobre la deterioració de l’espai comunicatiu espanyol, i sobre la necessitat que la ciutadania siga molt crítica amb la infoxicació que inunda les xarxes socials i els mitjans de comunicació. La Xarxa d’Excel·lència Innonews està integrada pel Grup d’Investigació ÍTACA-UJI, el Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Grup Novos Medios de la Universitat de Santiago de Compostel·la i el Grup GITTCUS de la Universitat de Sevilla, amb la col·laboració d’altres universitats d’Europa i Amèrica. El comunicat d’Innonews ha rebut l’adhesió de desenes d’associacions professionals, institucions i particulars de tot el món.
La Comissió Interuniversitària en favor d’una Radiotelevisió Pública Valenciana (CIRTPV), amb representació de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana, ha manifestat el seu suport als dos comunicats citats, reiterant la necessitat de recordar que fa quasi cinc anys i mig, el 29 de novembre de 2013, la Comunitat Valenciana va ser testimoni del tancament de RTVV, la radiotelevisió pública dels valencians i valencianes. A més de posar en greu risc l’existència del sector audiovisual valencià, la liquidació de les dues societats mercantils RTVV SA i RTVV SAU, amb un deute estimat de 1.400 milions d’euros, es xifra en altres 250 milions. Es constata, doncs, que el tancament de RTVV va ser una decisió irresponsable i partidista, presa d’esquena als advertiments de professionals i experts acadèmics, amb greus conseqüències econòmiques, polítiques, socials, culturals i humanes per als valencians i valencianes.

La Comissió Interuniversitària CIRTPV celebra la recuperació dels mitjans de comunicació públics valencians, la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació i la societat mercantil À Punt Mèdia, que ha servit per a reactivar el sector comunicatiu i audiovisual valencià que, al seu torn, estan dinamitzant les nostres indústries culturals i creatives. Per això, en aquest període electoral, la CIRTPV apel·la a la responsabilitat dels partits polítics i dels futurs governs, nacional i autonòmic, amb la finalitat de protegir els nous mitjans públics valencians, perquè siguen realment independents i disposen dels recursos necessaris per a oferir una programació de qualitat, adaptades a les exigències de la societat digital en la qual vivim.

 

 

 

Informació i Foto: http://www.web.ua.es

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: