La Càtedra Carmeta de la Universitat d’Alacant presenta “Receptes per temps de confinament”

El web de la Càtedra Carmencita d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant ofereix receptes elaborades per xefs de prestigi i també per particulars a l’abast de tot el món en una iniciativa oberta i col·laborativa que creix cada dia.

El projecte “Receptes per temps de confinament” neix amb la idea de contribuir a millorar els hàbits alimentaris de la societat i ofereix senzilles de realitzar. Els plats proposats tenen com a denominador comú l’ús d’espècies, ja que aquestes resulten molt apropiades per donar sabor color i aroma, a més de representar una bona alternativa per reduir el consum de sal a la dieta.

Entre les propostes dels xefs, es troben preparacions que són pura arqueologia gastronòmica. Plats econòmics, amb tradició i arrelats en la cultura marinera popular com la “gat amb pebre vermell, all i vinagre”, recepta que proporciona el xef Jaume Pinet de la Taverna Tres14 de la Vila Joiosa o el “escabetx de sardines” proposat Trini Més de l’ restaurant Mal Pas de Benidorm.

També participen en la iniciativa professors de cuina i blocaires gastronòmics com Gemma Rodríguez de galetes per a tots qui ensenya a preparar “magdalenes valencianes” o les tradicionals “rosquilles d’anís”. Consu Ric de l’bloc lacocinadeconsu.es ofereix la recepta de “pa de pessic especiat de carbassó amb gingebre, nou moscada i canyella”.

Altres receptes tenen un caràcter més creatiu com la “Llobarro a l’curri” que aporta la cuinera Patricia Sanz d’Elx o la presentada per Sergio Serra de l’restaurant El Portal d’Alacant i el seu jove ajudant, la seva filla Ainhoa, que elaboren a l’conjuntament un “Pollastre cruixent marinat amb glacejat de suc especiat “que inclou entre els seus ingredients cardamom, safrà, 4 pebres, farigola, caiena, pebre vermell dolç i flor de hibisc o de Jamaica.

Per participar en aquesta iniciativa únicament s’ha d’enviar un vídeo de màxim 10 minuts de durada amb una recepta que contingui espècies a l’adreça de correu electrònic online@simbolo-ic.es.

qüestionari

A la pàgina web també es pot trobar un qüestionari elaborat per La Càtedra Carmeta d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant i El Centre de Gastronomia de la Mediterrània UA-Dénia (GASTERRA) l’objectiu és el d’examinar la tendència en els hàbits de consum i les pràctiques culinàries durant la pandèmia de l’Coronavirus.

Un dels principals objectius de l’estudi és analitzar si s’ha produït una transformació en la nostra percepció sobre temes alimentaris, així com conèixer en quina mesura s’estan cuinant plats tradicionals i consumint productes de proximitat durant la COVID19.

L’estudi també pretén analitzar si s’ha produït un canvi en la percepció de la societat pel que fa a la feina que realitzen productors, agricultors i ramaders, si es considera més o menys necessària la compra de productes ecològics o si resulta ara més important que abans la compra a mercats o botigues de proximitat.

De la mateixa manera, l’estudi, pretén recaptar dades sobre si la COVID-19 ha generat la necessitat de produir nosaltres mateixos alguns aliments bàsics com el pa o el desig de disposar d’un hort urbà.

Igualment, l’estudi incideix en la importància d’una alimentació saludable, una de les preocupacions que més han circulat per les xarxes aquests mesos, a causa de l’augment de pes derivat d’un consum desproporcionat i la manca d’exercici. En el qüestionari insisteix en la importància de les tradicions culinàries per millorar els hàbits alimentaris.

Segons el parer de el director de la Càtedra Carmencita i de GASTERRA, el catedràtic d’Història de la Ciència Josep Bernabeu- Mestre “amb aquesta enquesta pretenem obtenir informació sobre com està incidint el confinament en els nostres hàbits de consum i culinaris i quins aspectes gastronòmics estan tenint més rellevància “.

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: