Investigadors de la Universitat d’Alacant desenvolupen una aplicació per a la salut de persones amb TEA i discapacitat intel·lectual

L’aplicació COREAT (Conducta Repetitiva Autisme Test) és la primera aplicació seriosa d’avaluació per a la salut a nivell internacional de descàrrega gratuïta i basada en l’evidència, que permet informar sobre nivell de severitat de la conducta repetitiva tant en persones amb TEA com a persones amb discapacitat intel·lectual seguint criteris DSM-5. L’aplicació COREAT ha estat fruit de la investigació del professor Martínez-González, desenvolupada per l’empresa CubeCut Software i amb la col·laboració del professor José Antonio Piqueras de l’àrea de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

COREAT és l’adaptació espanyola del Repetitive Behavior Scale – Revised (RBS-R), un instrument que ha mostrat excel·lents propietats psicomètriques en estudis internacionals i en població espanyola per al diagnòstic diferencial del Trastorn de l’Espai autista (TEA). COREAT permet el nivell de severitat dels símptomes: estereotipats, autolesius, compulsius, de similitud, ritualísticos i restrictius. La informació proporcionada després de realitzar la prova serà de gran utilitat tant per al professional, com per als familiars que poden visualitzar la gravetat dels símptomes en unes gràfiques senzilles.

El trastorn de l’espectre autista (TEA) és un trastorn del neurodesenvolupament caracteritzat per dos símptomes principals: les deficiències en la interacció social i els patrons repetitius de comportament. Un dels símptomes més característics del TEA és la conducta repetitiva. Aquesta conducta pot arribar a condicionar la vida de la persona tant a nivell educatiu com en les relacions socials, etc. En aquests últims anys, el doctor Agustín Ernesto Martínez González, del Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la Universitat d’Alacant, ha investigat aquests símptomes tant en nens com adults amb TEA i discapacitat intel·lectual.

En paraules del doctor Martínez-González “en l’estudi de la conducta repetitiva l’evidència científica ha assenyalat que la conducta repetitiva és una variable que està associada amb l’ansietat, la disfunció executiva, el processament sensorial, l’agressivitat, la irritabilitat, i els problemes de conducta en les persones amb TEA. Així, els familiars i els professionals es plantegen si aquestes conductes repetitives tenen la funció de mitigar els nivells de malestar o angoixa de la persona amb TEA o poden ser una forma d’autoestimulació. Un malestar pot estar relacionat amb problemes gastrointestinals o amb un dolor que un nen amb TEA i discapacitat intel·lectual no pot arribar a manifestar causa de les seves limitacions en el llenguatge i la comunicació. Per tant, es fa necessari disposar en el sistema educatiu i en l’àmbit clínic d’una eina que mesuri la severitat de les conductes repetitives “.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: