Educació

Investigadores de la UA publiquen un article sobre un nou material 2D amb una àmplia resposta fotoelèctrica

Es coneixen com materials bidimensionals (materials 2D) aquells el gruix pot reduir-se a unes quantes capes d’àtoms o fins i tot a una sola mitjançant mètodes molt senzills, per exemple, separant les capes que els formen amb l’ús de cinta adhesiva comú. El grafè va ser el primer material 2D a ser aïllat el 2005 i des de llavors s’han descobert desenes de materials 2D amb diferents propietats. Un d’ells és el FePS3, el material objecte de l’estudi de l’article que avui publica la revista NPJ 2D Materials & Applications, que lideren investigadores de el Departament de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant i l’Institut Universitari de Materials d’Alacant (IUMA).

Reis Calvo, investigadora distingida de la UA, i Maria Ramos, investigadora postdoctoral, són les autores principals de l’article “Ultra-àmplia foto-resposta espectral en dispositius estables en aire basats en FePS3” (Ultra-broad espectral photo-response in FePS3 air -stable devices), en el qual col·laboren amb experts en aquest camp de l’Institut de Ciències de Madrid (ICMM-CSIC) i l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol). L’article és fruit d’una investigació sobre les propietats fotoelèctriques d’aquest nou material de dues dimensions en què s’ha arribat a la conclusió que podria ser “un bon candidat per a aplicacions optoelectròniques causa de la seva àmplia resposta fotosensible”, segons explica Reyes Calvo . “Es tracta d’un material que pot detectar llum en un ampli rang de l’espectre òptic, des de l’infraroig fins a l’ultraviolat, el que significa un primer pas cap a la seva possible aplicació en fotodetecció”, destaca la investigadora.

Format per ferro, fosfat i sofre, el FePS3 és un material assequible que “es pot reduir molt fàcilment a unes poques capes de gruix atòmic”, tal com explica Calvo qui, juntament amb Maria Ramos, va continuar amb aquesta investigació encaminada ara a revelar una altra de les seves característiques: el magnetisme. “Quan es refreda el FePS3 és un material magnètic, el que podria facilitar el seu ús en altres aplicacions, com aquelles relacionades amb l’espintrònica”, explica la investigadora. La espintrònica és una tecnologia emergent que permetrà la fabricació de dispositius microelectrònics cada vegada més petits i eficients, basant-se en les propietats magnètiques dels electrons (spin).

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint