Igualtat participa a Brussel·les en la primera trobada de la ‘Xarxa de regions interculturals’

El director general d’Igualtat en la Diversitat, José De Lamo, ha participat en la primera trobada de la ‘Xarxa de regions interculturals’, que se celebra a Brussel·les per promoure l’adopció d’un nou àmbit d’aplicació de les polítiques públiques: l’interculturalisme .

Es tracta d’una trobada organitzada per la Generalitat de Catalunya, el Consell d’Europa i l’Assemblea de les Regions Europees amb l’objectiu d’intercanviar experiències i bones pràctiques en matèria d’inclusió de les persones estrangeres, cosa que segons el parer del director general “continua sent un repte fonamental amb l’augment dels corrents migratoris “.

Seguint la línia de l’experiència del Consell d’Europa en llançar la iniciativa Ciutats Interculturals en 2007, s’ha volgut fer un pas més i incorporar aquesta metodologia de treball al nivell regional, per tal de col·laborar en la implementació del interculturalisme.

El director general ha destacat la importància de la presència de la Comunitat València en aquesta trobada europea que permet una àmplia col·laboració i coordinació en mesures i polítiques conjuntes que “afavoreixen l’èxit de la seva aplicació”, i ha assenyalat la necessitat de prendre mesures a nivell internacional que atenguin i contribueixin a pal·liar “la situació de desemparament que acompanya les persones migrants”.

De Lamo ha assegurat que el Consell “aposta per una política migratòria centrada en la inclusió i en l’obertura de portes que aculli a aquelles persones que ho necessitin amb independència del seu origen, condició o situació administrativa”.

En aquest sentit, s’ha referit a algunes polítiques d’inclusió posades en marxa a la Comunitat com la xarxa d’oficines Pangea d’atenció a persones migrades, que atén tant a les persones estrangeres que arriben al nostre país, com als valencians i valencianes que es van anar i tornen anys després, amb un balanç anual d’atenció a 2018 de 30.443 persones.

El director general ha reiterat la voluntat del Consell de continuar amb accions inclusives “com a inversió de futur per construir una societat més cohesionada i més justa que atén com deu a les persones que busquen un futur millor”.

Així mateix, ha destacat la importància de la col·laboració entre institucions per a la posada en marxa d’iniciatives i mesures, com la de la Generalitat amb l’Ajuntament de València en el programa d’acollida i atenció a persones migrants, que compta amb una inversió de 220.000 euros i que ofereix allotjament, manutenció i suport social a persones migrants que no tenen les necessitats bàsiques cobertes. Durant el passat any el programa va atendre a 2.882 persones, 273 d’elles dones i 2.609 homes.

Xarxa de regions

La Xarxa de regions interculturals ha elaborat una sèrie de principis que han de regir en les regions participants, entre els quals destaca garantir la igualtat de drets i deures i la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans, nacionals i immigrants.

Així mateix, convida a reconèixer la diversitat com un actiu per a la societat, en lloc de ser una font de prejudici i rebuig, i a promoure la interacció entre tots i totes i el diàleg intercultural.

Destaca també la importància de treballar per augmentar el sentit de pertinença social i lluitar contra el racisme, la xenofòbia i l’odi, així com involucrar les ciutadanes i ciutadans de diferents orígens en el procés de presa de decisions.

Finalment, insta les regions a treballar activament per facilitar que totes les persones obtinguin la ciutadania en els països on viuen.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: