El XVI Curs d’Arqueologia Il·licitana se centra aquest any en les dones a través de la història

La setzena edició del Curs d’Arqueologia Il·licitana “Els dilluns amb L’Alcúdia” comença el proper dilluns 4 de novembre i s’estendrà fins al dilluns 30 de novembre amb cinc sessions en les quals, sota el títol “Dones, història i arqueologia”, abordarà com la imatge de la dona i els seus rols socials han quedat reflectits en l’art prehistòric, al registre arqueològic ibèric i la seva iconografia o en els papirs grecs del Egipte d’època Hel·lenística i Imperial, complementades amb la VIII edició del Cinefòrum l’Alcúdia en què es projectaran 5 films de temàtica relacionada amb el curs entre el 3 de febrer i el 2 de març.

El curs es desenvoluparà al Centre de Congressos Ciutat d’Elx i al Centre d’Interpretació L’Alcúdia i està organitzat per la Universitat d’Alacant, l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric i la Fundació l’Alcúdia. Està orientat a estudiants universitaris i a qualsevol persona interessada en el tema i és gratuït.

En aquesta edició el curs està dedicat a les dones, al que es coneix d’elles a través del registre arqueològic, de les imatges, o dels textos escrits que han arribat fins als nostres dies. Aquest curs constitueix un intent més per visibilitzar i divulgar l’activitat de la dona en la Història, en aquest cas emprant com a plataforma un consolidat fòrum de trobada que des de fa 15 anys s’ha encarregat, amb gran èxit, de portar el coneixement científic a la societat.

Al llarg dels cinc dilluns que durarà el curs es proposen conferències que abordaran diferents períodes, espais geogràfics i contextos culturals. A través de metodologies i fonts d’informació igualment variades, el curs abordarà com la imatge de la dona i els seus rols socials han quedat reflectits en l’art prehistòric, al registre arqueològic ibèric i la seva iconografia o en els papirs grecs del Egipte d’època Hel·lenística i Imperial. També com alguns estudis contribueixen a trencar falsos mites i permeten tractar aspectes com la violència cap a les dones a l’antiga Roma. Finalment, una mirada cap contextos més recents permetrà endinsar-se en la presència i visibilitat de les dones en les èpoques moderna i contemporània.

cinefòrum

El curs es completarà amb la VIII edició del l’Alcúdia en què es projectaran 5 films de temàtica relacionada amb el curs entre el 3 de febrer i el 2 de març al Centre d’Interpretació de l’Alcúdia: Salomé i la Reina de saba , Juana la Loca, Ravenous, El piano i Frida.

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

%d bloggers like this: