Educació

El sector logístic valencià aborda els seus reptes i propers desafiaments en la I Trobada Logístic Florida Universitària

Florida Universitària i Fòrum de Logística han celebrat aquesta manaña la I Trobada Logístic Florida Universitària que portava per títol ‘Reptes i desafiaments de la logística a la Comunitat Valenciana’. La finalitat d’aquesta trobada ha estat donar resposta als reptes i les necessitats que sorgeixen en el sector logístic actual. En aquesta primera trobada es va realitzar una reflexió sobre alguns dels grans àmbits sobre els que basa el seu creixement: la tecnologia, la sostenibilitat, la col·laboració, els canvis d’hàbit dels consumidors i les necessitats de talent.

Per a això, la I Trobada Logístic Florida Universitària va comptar amb la participació presencial i on line de diferents representants d’institucions públiques, com el conseller conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, i la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible a la Generalitat Valenciana, Roser Obrer, així com diferents agents socials i empreses.

L’acte va ser inaugurat pel director general de Florida Grup Educatiu, Enrique García, que va destacar la importància i rellevància de el sector logístic a la Comunitat Valenciana. “És un dels sectors amb més projecció i estratègics en termes d’activitat econòmica i d’ocupació, tant a nivell nacional com de la Comunitat Valenciana. Aquesta projecció ha portat al fet que Florida Grup Educatiu botiga la mà a el sector per oferir-li el que millor sap fer: formar persones amb competències transversals i amb una especialitat, visió crítica i projecció diferencial que contribueixin a el creixement de sector, però que, a més, aportin el seu compromís amb l’entorn “, comentava el director general de Florida Grup Educatiu.

En aquest sentit el CEO de Fòrum de Logística, Gabino Diego, destacava la importància de la logística en moments com l’actual. “Sempre ha estat un sector poc visible i poc atractiu però ara s’ha convertit, en aquesta pandèmia, en un sector estrella que ha fet que durant el confim¡namiento no ens faltés l’aliment i ha generat i continua generant molta ocupació directa i indirecta “, destacava. En el nou entorn, a més de la tecnologia, són necessàries les persones que estan darrere, “persones formades, amb talent, per poder fer front als nous reptes que es presenten. Per això, és tan necessari desenvolupar els cicles, graus i post graus que impartirà en els propers cursos Florida Universitària “, explicava el CEO de Fòrum de Logística.

En la seva intervenció, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat va destacar positivament la celebració de la trobada, així com la iniciativa de Florida Universitària d’apostar per la formació per aportar valor en sectors com el turisme, l’enginyeria, les TIC i ara també la logística. Va voler agrair a tots els transportistes i empreses de logística seu paper fonamental durant la pandèmia i, sobretot durant el confinament. “Han treballat les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana perquè no ens faltés subministrament”. A més, “hem après molt sobre la competitivitat, la intermodalitat i estem segur que vindran molts canvis en la logística amb el desenvolupament de l’corredor mediterrani”, afegia Arcadi Espanya.

La directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible a la Generalitat Valenciana va impartir la conferència magistral ‘La importància estratègica de la Logística i el Transport a la Comunitat Valenciana’. “Faltava una formació superior com la que avui presenteu, el nou grau en Logística, Transport i Mobilitat que impartirà Florida Universitària amb la UPV”, destacava Roser Obrer. La directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible va explicar les diferents polítiques que estava desenvolupant la seva conselleria a través del Document UNEIX. “Aquest document vol desenvolupar una mobilitat sostenible, social, econòmica i mediambiental amb un repartiment modal més equilibrat i que millori l’accessibilitat a tot el territori amb serveis de transport i infraestructures, i millores en la competitivitat de el teixit productiu amb les infraestructures”, comentava .

Després de la conferència magistral, el fundador i CEO de Fòrum de Logística va moderar la primera taula de debat, que va portar per títol ‘Cap a una smart logistics: innovació, tecnologia i digitalització de la cadena de subministrament’, en què van intervenir German Monedero, director general de AZA LOGISTIC, Pablo Boix, Gerent de ALFATEC SISTEMES, i Pedro José Novella, soci de EVERIS.

Els tres ponents van destacar la importància de el desenvolupament internet de les coses en el futur més pròxim de la logística. “La pandèmia va fer que ens adonéssim de la importància de l’internet de les coses. Ens vam adonar que teníem molta tecnologia desenvolupada que no sabíem posar en comú i que vam haver de posar en comú per la conjuntura “, apuntava Pedro José Novella.

Davant d’aquest entorn, “hi ha una necessitat creixent de professionals especialitzats en enginyeries, en millores de processos, en nous sistemes informàtics, en l’internet de les coses. El maneig de la informació es basa totalment en l’internet de les coses i fa falta gent qualificada per desenvolupar-lo “, assenyalava el director general AZA LOGISTIC.

Per al gerent de ALFATEC SISTEMES la clau és la integració. “Al sector de l’automòbil saben que la integració de la cadena de subministrament és fonamental. És fonamental que en la fabricació prevalgui la filosofia de coordinació dins i fora de l’empresa amb totes les tecnologies “, comentava. En aquest sentit, el soci de EVERIS destacava que en les cadenes de subministrament integrades cal informació en temps real, transparència i mantenir la interrelació entre les empreses.

El Big Data, la intel·ligència artificial, l’internet de les coses, la multiplataforma i la connexió de dispositius amb la cadena de subministrament seran claus per al desenvolupament de la logística segons els ponents d’aquesta taula de debat. I, per aquest motiu, és indispensable comptar amb professionals formats tant en una especialitat com a nivell horitzontal, controlant diverses parts de la cadena. La formació en una combinació de soft i hard skills, competències digitals, robòtica, ciberseguretat, que a més siguin polivalents, innovadors i creatius, serà clau perquè les empreses logístiques aconsegueixin superar els reptes de el sector.

David Sandoval, president de Greenpace Espanya, va moderar la taula ‘Cap a un model sostenible de la cadena de subministrament’, en què van participar Ramon Valdivia, director general d’ASTIC, Xabier Arzarloza, director general d’INSIDE LOGISTICS, i José Andrés Giménez, director de Logística Portuària Fundació Valenciaport. Els ponents van exposar des de les seves activitats les diferents solucions que estaven abordant per reduir la petjada de carboni en l’atmosfera. Tots van destacar la importància que el sector contribueixi a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera i van incidir en la importància de ser més eficients.

A més van destacar la importància de comptar amb professionals que aportin valor afegit amb coneixements tècnics dirigits a fomentar la transformació energètica i ecològica. defensin l’ecologisme a les seves entitats. El director general d’INSIDE LOGISTICS va destacar que calia integrar per evitar que hi hagi molts operadors per a un mateix contacte. “És un problema de manca d’eficiència que hem d’abordar en el sector”, explicava. Per la seva banda, José Andrés Giménez ha apuntat que el Big Data està per fer en els ports. “Les persones que es formin en aquest camp, que comptin amb una visió de regeneració i transformació energètica, tindran cabuda segur en els ports”, comentava.

Ramón Valdivia també destacava la necessitat en el sector de l’transport per carretera de personal jove i format que ajudi a les companyies a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides a l’Agenda 2030. Apuntava a que les infraestructures i els impostos també poden facilitar la reducció de CO2. “Esperem que la revisió sobre l’impost sobre els hidrocarburs vagi en la direcció adequada per afavorir els combustibles que no emetin CO2 a l’atmosfera”.

Marilo Peris, co-fundadora i directora executiva de Fòrum de Logística, va agrair als participants les seves aportacions per a la millora de el sector, i Mercedes Ferrer, directora de Florida Universitària, va tancar l’acte. “Les institucions educatives tenim l’obligació de formar professionals que maximitzin l’impacte positiu en la societat, economia i medi ambient i minimitzin el negatiu. Busquem que aquests impactes siguin positius. La pandèmia ens ha portat canvis per adaptar-nos tant a nivell institucional però també per formar professionals que sàpiguen adaptar-se a aquests canvis. Des de la cooperació, integració i col·laboració amb les institucions pot ser més fàcil fer front als nous reptes que se’ns presenten “, concloïa Mercedes Herrero.

Informació i Foto: Florida Universitaria

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint