Política

El PP demana que almenys el 30% dels centres en tots els municipis facin classes en castellà

La portaveu d’Educació del Grup Popular en Les Corts, Beatriz Gascó, ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei perquè “com a mínim el 30% dels centres en tots els municipis de les zones valencianoparlants donin classe en castellà” després de detectar que moltes famílies en el període d’admissió no han pogut escolaritzar els seus fills en una línia en espanyol per culpa del model plurilingüe de Puig i Oltra.

Beatriz Gascó ha explicat que “en la proposició no de llei amb caràcter d’urgència exigirem que des del Consell es tingui en compte la planificació a l’hora d’autoritzar els projectes lingüístics. És una autèntica irresponsabilitat que des de la Conselleria no es tingui en compte l’existència d’un equilibri entre centres que ofereixin castellà i valencià. L’únic que prima per al Consell de Puig és imposar el valencià a tota costa i per sobre de tot el món, fins i tot per sobre de criteris pedagògics. Per això en la PNL demanarem que en l’autorització dels projectes lingüístics es tinguin en compte tres variables: la planificació, la voluntat de les famílies i els resultats acadèmics. En cap cas el sectarisme pot ser l’única raó a l’hora d’autoritzar un projecte lingüístic “.

Beatriz Gascó ha indicat que “venim denunciant que en els últims anys hi ha municipis en què les famílies no poden escollir la llengua en què volen que estudiïn els seus fills perquè en tots els centres del municipi l’única oferta existent és el valencià. Com que no hi oferta de centres en castellà les famílies no poden escollir “.

La diputada popular ha assenyalat que “no és només el PP o les famílies les que estan denunciant aquesta situació, sinó fins i tot el TSJ també ho va posar de manifest en la sentència contra el decret del xantatge lingüístic on advertia d’aquesta situació anòmala, sobretot en la província de Castelló “.

La diputada popular ha revelat que “diverses famílies de diversos municipis de la Comunitat Valenciana s’han posat en contacte amb nosaltres per denunciar la impossibilitat d’escollir la llengua que volen per als seus fills. En aquest període d’admissió s’han queixat que el model plurilingüe actual és opac i no es dóna informació a les famílies “.

En aquest sentit, Gascó ha recordat que “amb la llei de l’estafa lingüística de Puig va desaparèixer el model de la doble línia anterior que garantia aquesta llibertat d’elecció. Es va imposar un model lingüístic únic i aquells centres que comptaven amb línia en castellà i en valencià se’ls va obligar a unificar les dues línies en una sola. A més tenint en compte que l’administració s’ha fixat com a objectiu promoure que, almenys, el 50% sigui en valencià, les línies en castellà han desaparegut, convertint-la en llengua residual a l’ensenyament. Aquesta és la tendència habitual del Consell, la de desterrar el castellà a poc a poc “.

“Denunciem en el seu moment que amb aquest model d’ensenyament únic, la immensa majoria dels centres de la Comunitat es convertirien en ensenyament en valencià sense generar cap alarma. Ha estat quan ha arribat el procés d’escolarització quan les famílies han vist que on abans es podia estudiar en castellà ara el model únic l’ha eliminat de les aules “, ha afegit.

La portaveu popular ha advertit que “continuarem denunciant tots els atropellaments constants del Botànic a la llibertat de les famílies en el seu intent de voler imposar el valencià a les aules. Apostem perquè es promogui el valencià però que en cap cas s’imposi “.

Finalment, Beatriz Gascó ha manifestat que “les famílies han d’estar preparades perquè la forma de procedir en els propers quatre anys de Puig al capdavant del Consell. L’excusa esgrimida que tots els nens ja saben parlar castellà no és raó suficient ni excusa per aixafar la llibertat i no atendre la voluntat de les famílies “.

Informació i Foto: PP Comunitat Valenciana

One thought on “El PP demana que almenys el 30% dels centres en tots els municipis facin classes en castellà

  • No ho veig correcte en el sentit que la majoria de pobles de la provincia de Castelló, crec que un 90% o més, tenen un únic centre. Aquest fet fa que, si ve es podría fer una llei per a que no hi hagen més del 70% de centres que donen classes en valencià, anglés, català… ni castella en cada comarca.

    Reply

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint