El MUBAG recupera la figura d’Agrasot en tota la seva extensió amb un centenar d’obres de les seves diferents disciplines

El Museu de Belles Arts Gravina ha presentat aquest matí una nova exposició que recupera i posa en valor la figura de Joaquim Agrasot a través d’un exhaustiu recorregut per gairebé un centenar de les seves obres. La mostra, impulsada per la Diputació d’Alacant des de l’Àrea de Cultura i organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), ofereix una àmplia visió de les diferents disciplines que va treballar l’insigne artista oriolà i es podrà visitar fins al proper 24 de gener.

La Diputació ha prestat sis obres per a aquesta proposta, organitzada amb motiu de l’centenari de la mort de l’artista l’any passat, quatre de les quals formen part de l’exposició permanent de l’MUBAG ‘El segle XIX al MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista ‘. A més, també hi ha peces de la Col·lecció Banc Sabadell, del Museu de Belles Arts València, del Museu Nacional de Ceràmica “González Martí” de València, de Museu Nacional d’Art de Catalunya, del Museu de Belles Arts de Múrcia, del Museu de Belles Arts de Còrdova, del Museu de Belles Arts de Bilbao, del Museu Carmen Thyssen de Màlaga o del Museu Pazo de Tor, entre d’altres.

A l’acte de presentació han assistit la directora de l’Àrea de Cultura de la institució provincial, María José Argudo, el director tècnic de l’MUBAG, Jorge Soler, el director de el Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i Rafael Gil, comissari de la mostra juntament amb Esther Alba.

En el seu primer acte com a responsable del Museu, Soler ha destacat la importància de la institució en el panorama cultural alacantí i s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta nova proposta expositiva amb peces que s’exhibeixen per primera vegada a el públic. Per la seva banda, la directora de Cultura, que ha parlat en nom de la vicepresidenta primera i diputada de l’àrea, Júlia Parra, ha assenyalat la rellevància d’Agrasot a nivell internacional i el seu paper com un dels referents de la pintura moderna a Espanya a principis de segle XX.

Agrasot va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València amb Francisco Martínez Yago i continuo la seva formació a Roma, destinació principal dels pintors europeus de l’època. Allí va conèixer a Eduardo Rosales, Casado de l’Alisal i Mariano Fortuny, qui va influir decisivament en la seva obra i amb qui va entaular una profunda amistat. En 1868 va iniciar una nova etapa italiana gràcies a una pensió concedida per la Diputació d’Alacant, en la qual es va interessar per la representació de l’nu, en 1875 va tornar a Espanya i, després de passar una temporada a Alacant, es va instal·lar a València.

Agrasot és una figura cabdal en la renovació realista de la pintura valenciana, dedicat a l’costumisme regionalista i a les escenes de gènere, encara que també va conrear el nu, els temes orientalistes, el retrat i la pintura religiosa. A principis de segle XX, el pintor ja era considerat com un dels artistes més importants de la pintura moderna d’Espanya.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: