DestacatSanitat

El General d’Alacant és el primer centre de la Comunitat que introdueix una tècnica endoscòpica pionera per tractar pacients amb acalàsia

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital General Universitari d’Alacant (HGUA) és la primera de la Comunitat Valenciana que incorpora la tècnica endoscòpica POEM (miotomia endoscòpica peroral) a la cartera de serveis, per al tractament de pacients amb acalàsia.

L’acalàsia és una malaltia de l’esòfag de causa desconeguda que afecta aproximadament una de cada 10.000 persones. És un trastorn del funcionament de l’esòfag que afecta el teixit muscular d’aquest òrgan.

“En aquesta patologia hi ha una alteració dels moviments de l’esòfag que són necessaris perquè els aliments passin al tub digestiu, cosa que provoca una gran dificultat de deglució dels aliments sòlids i líquids, que queden retinguts a l’esòfag”, ha explicat cap del Servei de Medicina Digestiva, doctor Rodrigo Jover, on sintegra la Unitat dEndoscòpia.

El tractament convencional d’aquesta malaltia és la cirurgia, mitjançant la qual se seccionen els músculs afectats de l’esòfag i permeten millorar els símptomes dels pacients.

Tot i això, “la nova tècnica endoscòpica que s’acaba d’implantar al centre ofereix uns resultats que són, almenys, tan eficaços com els quirúrgics i, en realitzar-se de forma mínimament invasiva, es redueixen les complicacions i no deixa cicatrius, ja que l’accés és sempre per orificis naturals (en aquest cas, la boca)”, ha afirmat José Ramón Aparicio, cap de secció de la Unitat d’Endoscòpia.

Aquest tractament consisteix a crear un túnel de seguretat a la paret de l’esòfag, pel qual s’introdueix l’endoscopi fins a assolir els músculs de la paret esofàgica, que són seccionats.

“La tècnica té una durada d´entre 45 i 60 minuts i millora de manera immediata la qualitat de vida del pacient, que pot començar a tolerar líquids en 24 hores”, ha comentat Juan Martínez, adjunt de la Unitat d´Endoscòpia encarregat de desenvolupar aquest procediment a l’hospital, després de fer un període de formació exhaustiu.

“La introducció de la POEM ha requerit un període de formació previ, que ha inclòs pràctiques amb animals i la realització de casos tutoritzats per experts, cosa que fa que ja estiguem en disposició de dur-la a terme al nostre hospital amb seguretat”, ha indicat Martínez.

Aquesta tècnica pot servir de referència per a altres departaments, “tant de la província com de la Comunitat Valenciana, fet que suposarà un gran avenç per al tractament d’aquesta patologia al nostre entorn”, ha comentat Aparicio.

Unitat de Trastorns Funcionals

La Unitat de Trastorns Funcionals del Servei de Medicina Digestiva, integrada pels doctors Cristina Sánchez-Fortún i José Ignacio Cameo, s’encarrega de l’atenció i el diagnòstic d’aquests pacients.

Aquesta Unitat compta amb manometria esofàgica d’alta resolució, una prova diagnòstica que permet explorar i descriure la funció motora de l’esòfag per delimitar detalladament el segment muscular que cal eliminar per millorar la funcionalitat de pacients.

Actualment, “la Unitat diagnostica cada any una mitjana d’entre 10 i 12 pacients i al voltant d’un centenar amb aquest diagnòstic estan en seguiment”, ha apuntat Jover.

inforamció i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint