DestacatPolítica

Cortell: “Els itineraris per a la inserció sociolaboral són una oportunitat real d’accedir a un treball dels col·lectius més vulnerables”

La directora general d’Acció Comunitària i Barris Inclusius, María José Cortell, ha assegurat que “els itineraris integrats per a la inserció sociolaboral són una oportunitat real d’accedir a un lloc de treball o, almenys, de millorar l’ocupabilitat de les persones més vulnerables o d’aquelles que es troben en risc d’exclusió social “.

Cortell, que ha participat en la jornada ‘La inserció laboral, compromís enfront de la vulnerabilitat social’, organitzada per l’Associació Alanna, ha destacat la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb les entitats locals i del tercer sector per dur a terme itineraris d’inserció sociolaboral “bàsics, integrals i personalitzats que fomenten estratègies orientades a potenciar les seves capacitats, disminuir els seus obstacles personals i de l’entorn, afavorint la seva autonomia”.

En aquest sentit, la directora general ha assenyalat que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha concedit, en 2019, subvencions per valor de 6,6 milions d’euros a 34 entitats locals i 38 del tercer sector d’acció social, que van dirigides a desenvolupar el programa T’acompanyem d’inserció sociolaboral per a col·lectius vulnerables, com dones víctimes de violència de gènere, persones amb diversitat funcional, sense llar o joves.

Segons ha explicat Cortell, aquestes iniciatives i projectes, que s’emmarquen dins del Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020, estan centrats “específicament en la potenciació de la inclusió activa de les persones que, per la seva situació personal o social, es troben en desavantatge per accedir al mercat laboral en igualtat de condicions, com aquelles famílies perceptores de la renda valenciana d’inclusió, sent el 67,19% dones, i, moltes d’elles, de famílies monoparentals amb càrregues familiars “.

“La recuperació d’aquests grups de dones ja té indicadors de millora gràcies a l’esforç de tots els agents implicats: administració, entitats locals i entitats del tercer sector”, ha assenyalat la directora, que, però, ha incidit que “tenim molt camí per recórrer “, de manera que aposta per” eines que impedeixin aquestes realitats, com serien els itineraris integrats d’inserció sociolaboral que previnguin les situacions de vulnerabilitat i que permetin un sistema preventiu “.

Actuacions en 2019

Els projectes subvencionats per a la configuració d’itineraris d’inserció sociolaboral s’emmarquen dins el Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020 de la Comunitat Valenciana, que la Conselleria d’Igualtat està gestionant amb 29,8 milions d’euros, dels quals aquest any corresponen 6.610.000 d’euros adreçats a aquests programes.

Els programes d’aquest any corresponen a cinc entitats locals de la província de Castelló: Benicarló, Vila-real, Vinaròs, Onda i Nules ia altres 13 entitats de la província d’Alacant: La Vila Joiosa, Asp Alcoi, Bigastro, Santa Pola, Pilar de la Foradada, Elx, Cocentaina, Mancomunitat Baix Segura, Dolores, Mancomunitat la Vega, CONVEGA i Guardamar del Segura.

A la província de València són 16 les entitats locals a les quals la conselleria ha concedit subvencions: Algemesí, Catarroja, Gandia, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat del Barri del Crist, Mancomunitat l’Horta Nord, Meliana, Oliva, Ontinyent, Sedaví , Tavernes de la Valldigna, Tavernes Blanques, Puçol, Sagunt, Torrent i Xàtiva.

Així mateix, s’ha resolt la concessió d’aquests ajuts a 38 entitats d’acció social, 26 amb el seu àmbit d’actuació a la província de València, 5 a la de Castelló i 7 a la província d’Alacant.

Les entitats que accedeixen a aquests ajuts han de destinar part d’aquests fons a realitzar dues noves contractacions per a aquestes tasques els perfils professionals hauran d’estar relacionats amb l’orientació laboral, la qual cosa suposa la creació de nous llocs de treball en l’àmbit municipal.

Fases del programa

El programa conté unes fases d’itinerari que les entitats locals i d’acció social han de desenvolupar i executar. Així, l’itinerari inclou una fase d’acollida i diagnòstic sociolaboral individualitzat que serveix per valorar l’historial professional i formatiu de la persona, alhora que detecta les necessitats, mancances i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació.

La segona fase seria de disseny i desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral, que comprèn accions d’atenció social, d’orientació i intermediació laboral, de prospecció i de suport a l’ocupació. En aquesta fase també es treballa el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per a localitzar, organitzar, entendre, avaluar i analitzar informació.

 

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint