Política

Bravo insta els experts de Dret Processal a ajudar que s’emprengui la reforma integral de la “obsoleta” Llei d’enjudiciament criminal

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques en funcions, Gabriela Bravo, ha participat aquest dijous en l’obertura del II Congrés Internacional de l’Associació de Professors de Dret Processal. Allà ha instat els experts d’aquesta branca de les ciències jurídiques a què ajudin a propiciar la reforma integral de la “obsoleta” Llei d’enjudiciament criminal.

Bravo ha recordat als processalistes que, al segle XXI, la Justícia té “un caràcter prestacional” i, per aquest motiu, “cal mesurar-la d’acord amb certs estàndards de qualitat que passen perquè els poders públics garanteixin a la ciutadania el seu accés amb eficiència “, així com” una resposta en un temps raonable “.

Així, la consellera ha defensat que l’administració de justícia ha de comptar “amb els mitjans humans, materials i organitzatius adequats”, però també amb “eines normatives”. En aquest sentit, Gabriela Bravo ha lamentat que des de 1978, el poder legislatiu “ha renovat gairebé totes les lleis processals com les que regeixen la jurisdicció laboral, contenciosa administrativa i fins a la militar i, però, continua pendent la modernització integral del procés penal que és el que canalitza el 75 per cent de l’activitat judicial i assumeix la transcendent missió d’assegurar la tutela dels drets fonamentals i els interessos dels més vulnerables “.

Gabriela Bravo ha assegurat que l’última modificació de l’any 2015 de la més que centenària Llei d’enjudiciament criminal -en vigor des 1882- “no ha funcionat com s’esperava”, ja que, “encara que les dades diuen que hi ha gairebé un 40 per cent menys de casos ingressats, cada procés triga un 45 per cent més de temps en resoldre “, de manera que, segons el parer de la consellera,” és possible que hi hagi menys paper, però no menys embús en els nostres jutjats “.

“Necessitem en aquest moment una reforma processal penal amb caràcter urgent, necessitem un nou procés penal”, ha insistit abans d’instar els professionals assistents al congrés a treballar en aquesta línia.

A més, Bravo ha defensat la necessitat de renovar els mitjans materials, personals i organitzatius dels tribunals, però també “les eines normatives processals perquè la Justícia no segueixi sent la gran oblidada de la nostra arquitectura institucional”.

Per a la consellera de Justícia, la digitalització “pot permetre, fins a cert punt, accelerar i abaratir els processos en els jutjats valencians, però el seu avanç està limitat pel marc normatiu”.

“Tot i això, l’objectiu irrenunciable de la Generalitat passa -segons Bravo – per l’expedient digital, i per a la seva implantació es canviarà el sistema de gestió processal dels tribunals valencians. Estem invertint tres milions d’euros per a la primera fase d’implantació del sistema de gestió processal Avantius i el procés es completarà el 2020 i 2021 fins a arribar als 12 milions d’euros “.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint