DestacatPolítica

Bravo implicarà a la UME a la nova estratègia de Protecció Civil i Seguretat davant els riscos derivats del canvi climàtic

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, implicarà a la Unitat Militar d’Emergències (UME) en l’elaboració de la nova Estratègia Valenciana de Protecció Civil i Seguretat que, entre les seves prioritats, tindrà la planificació per pal·liar les conseqüències de l’ canvi climàtic. Bravo ha realitzat aquest anunci durant la seva visita a la Base Jaume I de Bétera on té la seva seu operativa al Tercer Batalló d’Intervenció en Emergències (BIEM-III) de la UME, acompanyada del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel.

A la Comunitat Valenciana, les conseqüències del canvi climàtic suposen, segons els experts, la major amenaça per a la seguretat de la ciutadania per la major incidència d’onades de calor, que poden provocar incendis forestals més virulents, que s’alternaran amb temporals més intensos que impliquin inundacions. Per això -segons la consellera- “en l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències ja s’està treballant en una nova estratègia valenciana de Protecció Civil i Seguretat que inclourà les amenaces derivades de la crisi climàtica com a eixos d’actuació i planificació”.

En aquest sentit “anem a reunir un grup d’experts en el que volem que sigui present la Unitat Militar d’Emergències perquè aporti la seva experiència i capacitació perquè la nova estratègia de Protecció Civil sigui la més eficaç per lluitar contra les amenaces que ha comportat la crisi climàtica “, ha dit la consellera.

Gabriela Bravo ha recordat que la UME i la Generalitat han mantingut, “des de sempre”, una magnífica col·laboració no només durant les emergències sinó també fora de les emergències i molt especialment en matèria de formació gràcies al conveni signat l’any 2013 i que es renovarà en els propers mesos. El BIEM-III Ha participat en totes les edicions del ‘Gran simulacre’ que organitza cada any l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències. Aquest simulacre és un exercici que es realitza cada any per detectar l’efectivitat i possibles errades en els plans d’emergència i que en cada edició se centra en un tipus de situació (l’últim va ser un suposat terratrèmol a Torrevieja).

A més, la UME també participa en els cursos de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE), en exercicis d’emergències amb Metrovalencia i col·labora en el Màster de Protecció Civil i Gestió d’Emergències de la Universitat de València.

La plantilla del BIEM-III la conformen 527 efectius formats, com tots els batallons de la UME, a les capacitats genèriques de lluita contra incendis forestals, inundacions, grans nevades i sismes. A més, aquest batalló compta amb personal i material especialitzat en rescats des d’helicòpter, subaquàtics, en grans nevades i urbans, així com en intervencions en espais confinats. Durant 2019, la UME ha tingut un total de 43 intervencions en tot el territori nacional, una d’elles en l’incendi forestal de Beneixama, fa un mes, on cada dia es van mobilitzar 171 efectius, 56 vehicles, 12 bombes, 4 dides i dues mitjans aeris.

Tot això demostra, segons Gabriela Bravo, que la UME “és la història d’un èxit gràcies a la iniciativa del president José Luis Rodríguez Zapatero i malgrat que alguns van qualificar la seva creació el 2005 com a caprici”. Al llarg dels seus gairebé quinze anys de servei, “s’ha convertit en un referent internacional i en un element de tranquil·litat per a la ciutadania que sap que la UME està sempre per contribuir a la seguretat i benestar de tots en els supòsits de greu risc , catàstrofe, calamitat o altres necessitats públiques d’acord amb el que estableix la legislació “, ha conclòs la consellera de Justícia i Interior.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint