Barceló destaca 10 mesures adoptades per Sanitat per reforçar i agilitzar la feina als centres d’Atenció Primària

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha comparegut a la Diputació Permanent de les Corts per informar sobre la situació actual de la pandèmia per coronavirus a la Comunitat Valenciana, i explicar les mesures adoptades per la Conselleria de Sanitat per frenar el virus i per adaptar serveis assistencials a la situació actual.

En aquest sentit, la consellera, durant la seva intervenció, ha posat èmfasi en la tasca que estan fent tots i cadascun dels i les professionals sanitàries. “Sóc molt conscient de l’exemple dels professionals que tenen cura de la nostra salut i que porten entregats en cos i ànima des de fa dos anys a combatre la pandèmia. Admiro el seu esforç, el seu compromís i professionalitat que demostren cada dia”, ha manifestat.

Així mateix, la consellera ha ressaltat l’impacte evident que està tenint la pandèmia als centres d’atenció primària, i del treball i l’esforç que duen a terme el conjunt de professionals en aquest nivell assistencial. Per això, Barceló ha destacat que “des de la Conselleria de Sanitat hem aplicat 10 mesures específiques dissenyades per reforçar i agilitzar la feina als centres d’atenció primària, per tal d’alleujar aquest nivell assistencial i donar suport a la tasca que estan portant a els professionals sanitaris dels centres de salut”.

10 mesures per reforçar i agilitzar l’atenció primària

Les mesures engegades per la Conselleria de Sanitat tenen com a finalitat alleujar aquest nivell assistencial, facilitar l’accés de la ciutadania als recursos sanitaris i donar suport a la tasca que desenvolupen els professionals sanitaris.

En primer lloc, l’aparició de la variant Òmicron, que suposa una transmissibilitat més gran i un augment de contagis, ha portat a una readaptació de l’estratègia de gestió de casos. La nova estratègia s’ha centrat a controlar la transmissió i protegir les persones vulnerables. D’aquesta manera, s’escurça el període d’aïllament per a les persones que no presenten símptomes o que són lleus, i es redueix el període de quarantena per als contactes estrets i les persones no vacunades. A més, quant als contactes es realitza la identificació en aquells entorns vulnerables, els contactes amb pauta completa de vacunació no han de fer quarantena i la realització de proves diagnòstiques es prioritza persones vulnerables. Així mateix, els casos confirmats són els que han d’informar els contactes estrets.

Una altra mesura que s’ha adoptat és la pròrroga dels tractaments crònics, de manera que s’ha prolongat durant un període de dos mesos la vigència dels tractaments crònics planificats per a períodes de 180 dies o més, la finalització dels quals es produiria abans del 28 de febrer. Són 571.667 pacients amb aquest tipus de tractaments crònics, que els caducaven al gener i al febrer. En total, 1.086.874 tractaments crònics a què se’ls allarga la vigència durant dos mesos.

Així mateix, Sanitat ha posat a la disposició de la ciutadania la possibilitat de tramitar en un mateix acte l’alta i la baixa laboral per a 7 dies. D’aquesta manera, la baixa i l’alta es comunica en un mateix acte, juntament amb el diagnòstic, facilitant-ne l’obtenció per part del pacient i disminuint la càrrega administrativa dels i les professionals als centres de salut. D’altra banda, quant als casos positius que es detecten en punts centralitzats d’obtenció de mostres de la xarxa pública, laboratoris privats o oficines de framàcia, s’ha facilitat a cada pacient l’obtenció de la baixa i l’alta de forma telemàtica a través de la pàgina web de Sanitat. Des que s’ha activat el programa ja l’han sol·licitat 2.241 persones mitjançant aquesta via telemàtica.

D’altra banda, la Conselleria ha establert una col·laboració amb les oficines de farmàcia i els laboratoris. En concret, la col·laboració amb les oficines de farmàcia se centra a poder registrar els casos positius detectats a partir dels tests d’antígens realitzats de manera presencial. Segons ha manifestat Barceló “ja són 714 les farmàcies que s’han adherit a l’acord, i aquesta mesura ens permetrà minorar la pressió assistencial que suporten els serveis d’atenció primària”. A més, s’ha establert una col·laboració amb els laboratoris per a la presa de mostres. De fet, per alleujar la pressió als centres d’atenció primària i agilitzar l’obtenció de resultats s’ha contractat un laboratori privat a cadascuna de les províncies a què s’han derivat les proves a escolars. A més, Sanitat col·labora amb 238 laboratoris que remeten resultats.

Barceló ha destacat com a mesura durant la seva intervenció la pròrroga que s’ha dut a terme per part de Sanitat de les 6.656 places de reforç COVID-19. “D’aquestes places, 2.580 corresponen a atenció primària”, ha ressaltat la titular de Sanitat. Es prorroguen fins al 30 d’abril, ja que preveu la creació de noves places estructurals. A més, el Programa d’autoconcert a primària es renovarà per compensar les hores extra treballades fora de l’horari laboral, un programa que l’any passat ha comptat amb 13 milions d’euros.

D’altra banda, Sanitat està notificant per SMS els resultats de les proves diagnòstiques des del 7 de gener, tant PCR com antigen, fet que suposa un alleugeriment quant a la càrrega de treball als centres d’atenció primària. En aquests moments, ja s’han enviat 992.720 SMS. A més, Sanitat ha realitzat un desplegament de desenes de punts estables de presa de mostres fora dels centres de salut, com l’autocovid o espais habilitats a hospitals.

Finalment, cal destacar el procés de vacunació infantil, dut a terme a les escoles per tal de no ocupar els centres de salut i concentrar la immunització durant un període de dues setmanes.

A tot això, se suma l’augment de gestions que es poden fer a través de l’APP i la pàgina web de Sanitat, fet que suposa disminuir la càrrega administrativa als centres de primària. i d’altra banda, la implantació d’un call cente per gestionar les cites als centres de salut. Durant el mes de desembre, s’han gestionat 34.000 peticions al call center i s’han realitzat 2,3 milions de descàrregues de l’APP GVA+Salut.

Estratègia Valenciana d’Atenció Primària i Comunitària

En matèria d’Atenció Primària, la consellera ha manifestat que ben aviat s’anunciarà la nova Estratègia Valenciana d’Atenció Primària i Comunitària, un document que recull el marc estratègic acordat pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, i que suposarà un nou model de lAtenció Primària.

Així, des de Sanitat ja s’ha realitzat un important suport a aquest model que queda reflectit als comptes del 2022. Segons ha destacat Barceló “aquesta estratègia contempla una major dotació de recursos a l’Atenció Primària i una millora de les infraestructures sanitàries. , el 26% de les 6.000 places estructurals noves seran d’AP i hi ha prevista una inversió de 91,35 milions d’euros en la millora de centres d’atenció primària.

Situació actual amb la variant Òmicron

Durant la seva intervenció, Ana Barceló ha fet una radiografia de la situació de la pandèmia en aquests moments amb l’aparició de la variant Òmicron. Segons ha manifestat la consellera “el creixement del nombre de contagis ha estat exponencial les darreres setmanes. De fet, hem passat d’un 3,6 de presència d’Òmicron la setmana del 6 al 12 de desembre, a un 81,35% a la primera setmana de 2022”.

Així, respecte al 14 de desembre, els casos notificats s’han multiplicat per 5,3 i la mitjana diària de casos és 5 vegades i mitjana superior.

En tot cas, malgrat les xifres, la consellera ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat, ja que “l’efecte d’òmicron no s’ha traduït en una saturació d’hospitals. De fet, amb més del triple d’incidència que fa un any, hi ha dues vegades menys de persones que estan ingressades”.

En comparació amb el gener de l’any passat, actualment hi ha un 55% menys de persones ingressades i un 60% menys de pacients a UCI.

Eficàcia de les vacunes

La vacunació està demostrant la seva eficàcia i ha ajudat que la pressió hospitalària en aquests moments sigui molt diferent de la de fa un any. De fet, en aquests moments de cada 100.000 persones no vacunades, 28,6 han ingressat a UCI, davant de les 2,9 entre les vacunades. Segons ha indicat la consellera de Sanitat “les persones no vacunades tenen 10 vegades més risc d’acabar en una UCI que les persones vacunades. A més, el risc de defunció per covid entre els no vacunats és 6 vegades més gran que en les persones vacunades” apuntat Barceló.

Alhora, s’observa un augment en les taxes d’hospitalització en els majors de 30 anys no vacunats, i un increment pronunciat en les taxes d’ingrés a UCI de no vacunats de 60 a 79 anys mentre les taxes de vacunats es mantenen estables nivells molt baixos.

La consellera ha indicat que “amb més de 4,26 milions de persones amb pauta completa, s’ha demostrat que la vacuna és eficaç i ha salvat la vida de més de 3.000 valencians i valencianes”.

La Comunitat Valenciana per sobre de la mitjana en vacunació

A la Comunitat Valenciana s’han vacunat fins ara 4,26 milions de valencians i valencianes. La consellera de Sanitat ha destacat que “la taxa amb pauta completa es troba per sobre de la mitjana dʻEspanya, que és país líder en vacunació”. En aquest sentit, cal assenyalar que la Comunitat Valenciana està també per sobre de la mitjana en dosis addicionals, com és la cobertura de dosis addicional en més grans de 70 anys, persones entre 60 i 69 anys, persones vacunades amb Janssen i persones que van rebre la doble pauta d’AstraZeneca.

Tot aquest esforç, ha manifestat la titular de Sanitat, “s’ha pogut dur a terme gràcies a l’enorme esforç realitzat pels equips de vacunació i desplegament dut a terme de punts de vacunació”. Així mateix, ha afegit que “continuarem vacunat, administrant dosis de reforç, i animant les persones que per qualsevol motiu encara no hagin rebut cap dosi, que es vacunin”.

Segons les darreres dades, fins ara, a la Comunitat Valenciana ja s’han administrat 1.745.000 dosis de reforç. Així mateix, s’han vacunat 166.514 menors als centres escolars des de desembre i s’han administrat 391.810 primeres dosis als punts de vacunació sense cita des que es van tancar els vacunòdroms.

Informació i Foto: Valencia Basket

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: